Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": БСП и ГЕРБ в оспорвана битка за Европарламента

Снимка: БГНЕС


Ново социологическо проучване показва, че БСП и ГЕРБ ще бъдат в оспорвана надпревара за изборите за Европейския парламент. Подкрепата за БСП е около 19 процента, а за ГЕРБ - близо 18 на сто, сочат данните на "Галъп". 

Според проучването "България без цензура" на Николай Бареков в коалиция с ВМРО получават същата подкрепа, както движението АБВ на Георги Първанов - около 6 на сто за евроизборите. Заявката на АБВ поставя БСП във видимо по трудна ситуация, макар да отнема сравнително малка част от подкрепата на БСП. 

Политологът Първан Симеонов обясни:

Самата подкрепа за АБВ, може би само половината от нея е за сметка на БСП. Останалата част от нея е за сметка на хора, които не са гласували на предишните избори, за хора, които не са гласували за ГЕРБ на предишните избори и една по малка част за хора, които са гласували за други по-малки партии.

Няма съществена промяна в оценките за основни институции. Те остават на сравнително ниски нива. 14 на сто заявяват доверие в парламента. 

Политологът Димитър Ганев от агенция "Галъп интернешънъл" уточни:

За правителството доверието е около 26 процента, а към президента доверието този месец изглежда по-скоро като 30 процента. Близо една пета от респондентите декларират готовност да участват в протеста.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!