Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скромно българско участие в Сочи

Снимка: БГНЕС

„Скромно“ представяне е скромно казано. Но в следващите редове не очаквайте унищожителна критика и акъл от последна инстанция. Че не можем да очакваме дъжд от медали се знаеше още в навечерието на Зимните олимпийски игри. Каза го и председателят на БОК Стефка Костадинова, която, да припомним, е олимпийски шампион от Атланта с все още ненадминат вече 27 години световен рекорд във високия скок. Та – не тръгваме с голяма кошница, каза тя. „Очакванията не са много големи, не мисля, че имаме големи шансове за медали. Макар че в Нагано’98 имаме своята Екатерина Велика, дано и сега да имаме своя медалист. Не искам да обременявам олимпийците ни с големи очаквания. Да участваш на Олимпиада е гордост, самочувствие и голям шанс. Надявам се българите наистина да имат своя шанс и, защо не, да направят класирания в десетката“.

За повече снизходителност помоли и „Екатерина Велика“ – Дафовска. „Ако може да си намалите малко очакванията към нашите олимпийци. Не бива да сте толкова взискателни. Въпреки добрите представяния до този момент, Олимпиадата е съвсем различно състезание. Всички искаме да се класираме на добро място, но не трябва да забравяме останалите силни държави, които ще са там в пълна бойна готовност. Ние също ще дадем най-доброто от себе си, но дано късметът да е с тях и всичко да е наред“, заяви Дафовска.

Микела Мойоли (вдясно) лиши Александра Жекова и цяла България от олимпийски медал.             Снимка: ЕПА/БГНЕСКъсмет и шанс, значи. Ами именно малшансът бе причина например Александра Жекова да не стане трета в сноуборда. Тя се представи наистина на олимпийско ниво в цялото състезание, докато метри преди големия финал италианката Микела Мoйоли не скочи на гърба й, с което отлетя и бронзовият медал. За части от секундата! Петото място на Сани Жекова впрочем е четвъртото най-добро постижение на българин на зимна олимпиада след златния медал на Екатерина Дафовска в ски бягането на 15 км индивидуално в Нагано, среброто на Евгения Раданова в шорттрека – Торино'2006 и бронзовият медал на първопроходеца Иван Лебанов в ски бягането на 30 км в Лейк Плесид през далечната 1980 г. Това е – три медала за 35 години! Това са нашите „бели лястовици“ в зимните спортове. Не е причината там, че у нас не се раждат таланти. Таланти се раждат навсякъде. Въпросът е какво се случва с тях. Кой ги открива, кой ги поема, обгрижва, шлифова, възпитава и пр. Да помислим само колко членове наброяват федерациите в отделните, в случая зимни спортове, на големите алпийски и северни страни плюс Канада, Щатите и Далечния Изток – десетки и стотици хиляди атлети, които разполагат с невероятна спортна база, екипировки, богати спонсори и съответното финансиране. Е, там количеството преминава в качество и на една Олимпиада те във всяка дисциплина са представени с пълна квота, а делегациите им могат да напълнят една влакова композиция.

Да, средствата, добрите условия, насърчаване и т.н. предпоставки са именно само предпоставки за това един талант да достигне до стълбичката на победителите, ако има, разбира се и шанс, и късмет. Преди това обаче трябва самият той да си е поставил подобни високи цели и да работи къртовски за постигането им. А шансът и късметът обикновено спохождат най-добрите.

Да се върнем сега на нашите цели и очакванията на Стефка Костадинова конкретно за Сочи. Класиране в десетката и дано и някой медал. Добрите постижения в международен план, за които говори пък Катя Дафовска, са именно там някъде – Топ-20, Топ-30, по-рядко Топ-10. Дори това сега не бе постигнато в Сочи в 6-те дисциплини, в които 18 наши атлети представяха България. С изключение на Сани Жекова, от която така или иначе очаквахме подобен резултат.

В заключение можем да кажем, макар игрите да са на полувремето, че сме там, където в момента ни е мястото, а приятни изненади нямаше, освен вече споменатата, която не е изненада, а резултат от много талант, амбиция и много, много „египетски” труд на пистата. А хубавото е, че ни има на зимната олимпийска карта и че след четири години пак има зимна Олимпиада.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58