Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Клетва пред Левски” и „Тропар на Йеродякон Игнатий” – произведения, посветени на Апостола на свободата

Снимка: архив

Подвигът и личността на Васил Левски винаги са вълнували творците у нас – от незнайните народни певци до утвърдени и обичани майстори на музиката. За нашите съвременници това по-скоро е тема за дискусии, разсъждения и сравнения. Защото творбите, посветени на Левски, никак не са много.

Според Стоян Бабеков – уважаван хоров диригент и композитор, това се дължи на огромното чувство на почит, с което всеки от нас е израснал. „Светлата личност на Апостола на свободата респектира и изпълва със страхопочитание. Трудно се посяга към тази тема” – казва той. Преди години г-н Бабеков написа „Клетва пред Левски” – единствената кантата, посветена на националния ни герой. Това е и една от малкото творби с подобно посвещение, които носят усещане за тържественост, светлина, празничност. Повечето произведения пресъздават скръбта от загубата на героя, разказват за светостта на делото му. У нас дори имаше обществено движение за канонизиране на Левски – предложение, което Православната църква не прие. Независимо от това, някои хора го наричат светец. Преди месеци за фонда на БНР беше записан „Тропар на Свети Йеродякон Игнатий-Левски”, също от Стоян Бабеков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00