Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Клетва пред Левски” и „Тропар на Йеродякон Игнатий” – произведения, посветени на Апостола на свободата

Снимка: архив

Подвигът и личността на Васил Левски винаги са вълнували творците у нас – от незнайните народни певци до утвърдени и обичани майстори на музиката. За нашите съвременници това по-скоро е тема за дискусии, разсъждения и сравнения. Защото творбите, посветени на Левски, никак не са много.

Според Стоян Бабеков – уважаван хоров диригент и композитор, това се дължи на огромното чувство на почит, с което всеки от нас е израснал. „Светлата личност на Апостола на свободата респектира и изпълва със страхопочитание. Трудно се посяга към тази тема” – казва той. Преди години г-н Бабеков написа „Клетва пред Левски” – единствената кантата, посветена на националния ни герой. Това е и една от малкото творби с подобно посвещение, които носят усещане за тържественост, светлина, празничност. Повечето произведения пресъздават скръбта от загубата на героя, разказват за светостта на делото му. У нас дори имаше обществено движение за канонизиране на Левски – предложение, което Православната църква не прие. Независимо от това, някои хора го наричат светец. Преди месеци за фонда на БНР беше записан „Тропар на Свети Йеродякон Игнатий-Левски”, също от Стоян Бабеков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни ". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси...

публикувано на 25.06.24 в 10:15

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25