Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Клетва пред Левски” и „Тропар на Йеродякон Игнатий” – произведения, посветени на Апостола на свободата

Снимка: архив

Подвигът и личността на Васил Левски винаги са вълнували творците у нас – от незнайните народни певци до утвърдени и обичани майстори на музиката. За нашите съвременници това по-скоро е тема за дискусии, разсъждения и сравнения. Защото творбите, посветени на Левски, никак не са много.

Според Стоян Бабеков – уважаван хоров диригент и композитор, това се дължи на огромното чувство на почит, с което всеки от нас е израснал. „Светлата личност на Апостола на свободата респектира и изпълва със страхопочитание. Трудно се посяга към тази тема” – казва той. Преди години г-н Бабеков написа „Клетва пред Левски” – единствената кантата, посветена на националния ни герой. Това е и една от малкото творби с подобно посвещение, които носят усещане за тържественост, светлина, празничност. Повечето произведения пресъздават скръбта от загубата на героя, разказват за светостта на делото му. У нас дори имаше обществено движение за канонизиране на Левски – предложение, което Православната църква не прие. Независимо от това, някои хора го наричат светец. Преди месеци за фонда на БНР беше записан „Тропар на Свети Йеродякон Игнатий-Левски”, също от Стоян Бабеков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15