Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще информират българските студенти в чужбина за работните места у нас

Снимка: Милка Димитрова

Агенцията по заетостта започва кампания, с която ще информира българските студенти в чужбина за възможностите за работа в България.

Агенцията ще събира информация за специалистите, които търсят български фирми. На създадения електронен адрес "Работа за мен" вече са подадени над 100 автобиографии само в рамките на две седмици. 

Директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов обясни: 

Ще се свържа лично в началото с големите работодатели, представители на международни компании в България, но и с български компании, които имат интерес от висококвалифицирани експерти с международно образование.

Ангелов посочи какви са възможностите по стратегията "Младежка гаранция" да бъдат подкрепяни младежите с висше образование, които са учили в България и живеят тук: .

От Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" бяха направени първите опити да се обявят схеми за предоставяне безвъзмездно финансова помощ за започване самостоятелен бизнес и подобни схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ приоритетно ще бъдат обявени след започването на новата оперативна програма.

Повече от 35 хиляди са безработните младежи до 24 години, регистрирани в бюрата по труда. Само през януари са регистрирани около 6 хиляди души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!