Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще върнем ли младите от чужбина

Снимка: Милка Димитрова

Срещи с представители на академичната общност на българските студенти в чужбина – това е началото на акцията „Работа за мен” на българската Агенция по заетостта. В седем европейски столици са представени възможностите за посредничество при намиране на подходяща работа на желаещите да се завърнат в България млади висококвалифицирани специалисти. Но да хвърлиш пари, време, труд, за да получиш възможно най-високата степен на образование, а връщайки се у нас да ти предлагат възнаграждение, с което не можеш да поддържаш нормален стандарт на живот – колко от завършилите в чужбина млади българи биха приели подобно решение?

Изключения сигурно ще има. Някой го мъчи носталгията. Друг пък може да открие добри възможности за бързо кариерно израстване, за да се завърне у нас сега. Има и работодатели, които наистина са готови да оценят достойно уменията на съответния специалист, само за да го задържат в екипа си. Въпрос на време е да се види доколко оптимистичен край ще има подобен акт на Агенцията по заетостта.

Засега на специалния e-mail на агенцията – rabotazamen@az.government.bg, са изпратени 100 CV-та. За срещите си с български студенти в Мадрид, Париж и Лондон експертът Елена Каменова казва:

„Много от тях имат желание да се приберат и изразиха опасения по какъв начин могат да се реализират в България. Те могат да разчитат на Агенцията по заетостта като партньор, който наистина ще осъществи необходимата връзка между работник и работодател, тъй като те са далече от България и нямат личния контакт. Младежите се интересуваха с кого ще бъдат свързани: само с български или и с чуждестранни компании. Към кого ще насочим CV-тата им и по какъв начин ще се осъществи контакта. Дали наистина ще има последващ контакт от наша страна в момента, в който те си изпратят CV-та. След като в интернет бъде създаден профил на тези лица, те ще бъдат насочени към работодатели, които проявяват интерес към тях и образователното им ниво. Благодарение на изпратените автобиографии и на профила, който ще им бъде изграден в интернет, ще се намери оптималният вариант за тяхната реализация тук в България.”

Екип от експерти в Агенцията по заетостта ще поддържа чрез e-mail връзка с българите, учещи в чужбина, или с такива, които вече са завършили образованието си там, посочва Асен Ангелов, изпълнителен директор на агенцията. Всеки млад човек с добра квалификация може да ни пише как вижда своето място в България, да представи автобиография и други документи, чрез които експертите да изготвят точен и прецизен негов профил. Очакванията си младите могат да споделят и в социалната мрежа. Веднъж седмично Асен Ангелов ще разговаря „на живо” с тях чрез интернет.

„Съвсем скоро ще се свържа с големите работодатели, представители на международни компании в България, но и с български компании, които имат интерес от висококвалифицирани експерти продължава Ангелов. – Ще търся тяхното сътрудничество. Така че винаги, когато имаме подходящ кандидат за длъжности, от които пък те имат интерес, да го насочваме по най-бързия и лесен начин, като си спестим всички административни процедури.”

Добрите намерения на Агенцията по заетостта не будят съмнение. Но истината е, че такива акции ще станат безполезни, когато ситуацията у нас се промени. И вместо да каним младите български специалисти да се връщат в България след завършване на образованието си в други държави, повечето от тях да остават и да правят кариера тук по собствено желание, без да са поканени. А пътят към това все още е дълъг…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10