Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хубави моми, ямболки” – песните на Величка Стамболова

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Ходил съм, мамо, гледал съм, хубави моми ямболки“ е сред най-известните заглавия от репертоара на Величка Стамболова. Родена в Стралджа, близо до град Ямбол, тя изпълнява преди всичко образци от родния си край. Като дете започва ст.нар. „масови песни“, популярни навремето. Към фолклора се насочва като ученичка в Музикалното училище – Пловдив, където изучава класическа музика. Забелязали красивия й, силен глас и откритото звукоизвличане, преподаватели й препоръчват да постъпи в народния хор, дирижиран от Асен Диамандиев. Само след една репетиция и упорита работа вкъщи тя е включена в концертния състав. Почти по същото време научава, че в Радио София (както тогава се нарича БНР) има конкурс за народни изпълнители. Нека припомним, че дълги години на тези прослушвания подбирали певци и инструменталисти от цялата страна. Без одобрението на специалистите някога било невъзможно да се осъществява концертна и звукозаписна дейност. В интервюто г-жа Стамболова си спомня за този конкурс, на който за пръв път се срещнала с Филип Кутев, Георги Бояджиев, Живка Клинкова.

Величка Стамболова е пяла в Белгия, Люксембург, Холандия, Италия, Франция, Испания и още много европейски страни. Участвала е в тримесечно турне в Канада,  многократно е пътувала из Африка – все с групи, представящи българската култура и изкуство. Има и много международни награди, които и до днес пази като скъп спомен.
С оркестъра на Петко Радев  Снимка: личен архив
От по-ново време е отличието от български фестивал, посветен на различните етноси, провеждан в края на 80-те. Макар и малко позабравена през последните години, за специалистите Величка Стамболова си остава една от  най-характерните тракийски певици. Днес тя често се среща със своите колеги, с които заедно са преживели славните години на т.нар. „бум на българския фолклор“. Има и млади последователи, на които показва тънкостите на народната песен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15