Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хубави моми, ямболки” – песните на Величка Стамболова

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Ходил съм, мамо, гледал съм, хубави моми ямболки“ е сред най-известните заглавия от репертоара на Величка Стамболова. Родена в Стралджа, близо до град Ямбол, тя изпълнява преди всичко образци от родния си край. Като дете започва ст.нар. „масови песни“, популярни навремето. Към фолклора се насочва като ученичка в Музикалното училище – Пловдив, където изучава класическа музика. Забелязали красивия й, силен глас и откритото звукоизвличане, преподаватели й препоръчват да постъпи в народния хор, дирижиран от Асен Диамандиев. Само след една репетиция и упорита работа вкъщи тя е включена в концертния състав. Почти по същото време научава, че в Радио София (както тогава се нарича БНР) има конкурс за народни изпълнители. Нека припомним, че дълги години на тези прослушвания подбирали певци и инструменталисти от цялата страна. Без одобрението на специалистите някога било невъзможно да се осъществява концертна и звукозаписна дейност. В интервюто г-жа Стамболова си спомня за този конкурс, на който за пръв път се срещнала с Филип Кутев, Георги Бояджиев, Живка Клинкова.

Величка Стамболова е пяла в Белгия, Люксембург, Холандия, Италия, Франция, Испания и още много европейски страни. Участвала е в тримесечно турне в Канада,  многократно е пътувала из Африка – все с групи, представящи българската култура и изкуство. Има и много международни награди, които и до днес пази като скъп спомен.
С оркестъра на Петко Радев  Снимка: личен архив
От по-ново време е отличието от български фестивал, посветен на различните етноси, провеждан в края на 80-те. Макар и малко позабравена през последните години, за специалистите Величка Стамболова си остава една от  най-характерните тракийски певици. Днес тя често се среща със своите колеги, с които заедно са преживели славните години на т.нар. „бум на българския фолклор“. Има и млади последователи, на които показва тънкостите на народната песен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10