Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опознай Сатовча

БНР Новини
Снимка: satovcha.net

Разположено в котловина, сгушена в склоновете на Родопа планина, село Сатовча е привлекателно за туризъм сред природата във всички сезони на годината. Намира се на 28 км североизточно от град Гоце Делчев. Свидетелство, че животът в този райски кът от природата не замира са четирите гимназии с по над 500 ученици. Земеделието продължава да е един от основните поминъци на хората тук, като цели семейства се препитават с производството на тютюн и картофи. Наред с това селото и околностите му предлагат приятни изненади за любителите на селския и екологичния туризъм.

Снимка: БТА
Голямо природно богатство в района са величествените иглолистни и смесени гори. Част от тях се разпростират в резервата „Конски дол” и в защитената местност „Манастирище”, които са подходящи за пешеходни турове през топлите месеци на годината. В околностите на Сатовча не липсват и исторически забележителности. От тях не можем да не споменем античните селища и тракийските некрополи, дали ценни експонати на Националния исторически музей, свързани с бита и културата на хората, столетия преди новата ера. От римско време пък датират осемте много добре запазени каменни моста около селото. Има сведения, че през 1207 г. по един от тях е превозено тялото на цар Калоян – един от най-великите български владетели, на път от Солун към старопрестолния град Велико Търново.

Снимка: satovcha.bgСело Сатовча си има свой фаворит сред природните и историческите забележителности. Това е скална арка, която от незапомнени времена носи прозвището „Провирачката”. Намира се в землището на Сатовча и с нея общината се надява да бъде включена в кампанията на Българския туристически съюз „100-те природни феномена на България”. Сатовчани казват, че „Провирачката” заслужава внимание, заради своята чудодейна сила. Според преданието това място е свято, защото тук открай време идват хора да се лекуват от всякакви болести. Болният се провира през отвора на скалата, после съблича старите си дрехи и си тръгва с нови. Вярва се, че заедно със старите дрехи човек изоставя тук своето страдание, после хвърля камък зад гърба си и си пожелава никога повече да не се връща на това място с нова болест и молитва за изцеление.

Снимка: satovcha.net
Чудесни условия за почивка ще откриете в двата местни хотела, както и в туристическата база, разположена в местността Плетенски чарк. Най-голямата ценност на община Сатовча обаче са хората. Сатовчани са непринудени, дружелюбни и гостоприемни, типични жители на Родопите. Трудът ги прави силни, а културните им традиции им дават мотивация да пазят и обичат своя роден край. Кмет на Сатовча вече трети мандат е д-р Арбен Мименов. Самият той много се гордее с хората в общината и най-вече с младите. Казва, че всяка нова учебна година оттам тръгват много студенти към университетите. Общината им помага с каквото може, а кметът лично се среща със завършилите гимназия в Сатовча.

Снимка: БГНЕС
„Всичко това е нужно за бъдещето на един млад човек” – казва д-р Мименов. „Даваме им информация и сме на разположение. Прави впечатление и това, че селото е подредено, почистено и поддържано, но все още не е такова, каквото искаме да бъде. Амбицията ни е голяма. Отскоро започна реализацията на проект по селските райони, който е за повече от 12 млн. евро. С него ще се промени изцяло инфраструктурата около селото, пътища, водопроводи, канализации, така че да сме по-атрактивни за туристите, които отсядат при нас. Нашата община е най-красивата в България! Ако тръгнете в посока към град Доспат ще видите единствената естествена брезова гора в страната ни. Гордеем се с тази природна даденост. Освен това жителите в нашия край не спират да изграждат нови и нови кътове за отдих и пикник сред природата край многобройните ни чешми с изворна вода. И никой не посяга на изграденото. Нещо повече – в беседките, където често ходим на пикник в слънчеви дни, винаги ще намерите оставени сол, дърва за огрев и дори съдове за приготвяне на храна. Радваме се като виждаме, че тези кътове са постоянно заети, особено през лятото. Научиха ги туристите. Идват цели семейства с колите си и остават с дни на палатка, близо до водата и красотата на Родопа планина.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38