Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

360 градуса български красоти

БНР Новини
Чудните мостове
Снимка: bgpanorama.com




В нашия глобализиран и високотехнологичен век информационни източници за България и за нейните забележителности ще откриеш под път и над път! Достатъчно е да потърсиш в Google наименованието на търсения обект, за да ти излязат десетки публикации и снимки, някои качествени, други – не толкова. Освен това, никой вече не се запътва на екскурзия без да се консултира с мрежата, превърнала се в наш верен съветник по почти всички въпроси. И като че ли най-убедителни са не толкова текстовете и описанията на въпросните места, колкото техните изображения. Снимките обаче също могат да бъдат подвеждащи, затова напоследък на преден план излиза панорамната фотография.

Широка лъка Снимка: bgpanorama.com
Google Street View e един от начините да се потопиш в атмосферата на отстоящо на хиляди километра местенце, без да се помръднеш от дивана си в къщи. Но виртуалните турове, предлагани от любимата ни търсачка, са все още не толкова детайлни и… красиви. А замечталият се за пътешествия потребител търси колорита, екзотиката и необичайното преживяване. Именно това предлага 360-градусовата панорамна фотография на Георги Атанасов. Българският фотограф от години обикаля и снима България и нейните красоти, за да ни ги поднесе на монитора и в най-малките им детайли. Можеш да разгледаш историческия хълм Царевец в Търново, например, като с мишката доближиш или отдалечиш изображението, а после се разходиш накъдето ти видят очите, т. е. на 360 градуса. Приятно, нали? Още повече, че авторът се е постарал да представи обектите в най-добрата им светлина. Чувал си за етнографското село Широка Лъка и си виждал снимки от него. Но друго си е да се озовеш, макар и виртуално, насред тесните му улички и да се пошляеш насам-натам край старинните му каменни къщи, зад които надничат хребетите на Родопите. От автора на изображенията научаваме, че използва цифрова огледална камера, както и свръхширокоъгълен обектив „Fish eye” (рибешко око). Разбира се, техниката не е всичко. Крайният резултат зависи от фотографа и нестандартния му поглед към околния свят. В случая ефектът е поразителен. А най-хубавото е, че тези детайлни снимки на някои от най-емблематичните ни забележителности са на едно кликване разстояние. Сайтът на Георги Атанасов www.bgpanorama.com предлага разходки из близо 400 места в България. Сред тях най-впечатляващи са панорамните изображения на Рилските езера, както и на българските църкви и манастири, смята фотографът.

Изглед към река Янтра и църквата  „Св. Четиридесет мъченици” Снимка: bgpanorama.com
Като едно от най-вълнуващите си изживявания посочва заснемането на софийските синагога и джамия, както и изкачването на камбанарията на столичния храм-паметник „Свети Александър Невски”. Разказва за звънарката на храма баба Мария, която пъргаво изкачвала стълбите до камбаните, от където се открива спираща дъха панорамна гледка към София. И признава, че виртуалните пътешествия, качени в сайта му, предизвикват, неочаквано за самия него, огромен интерес сред интернет потребителите.

„Преди време бях направил справка и се оказа, че имаме посещения от над осемдесет страни, включително и от такива екзотични места, като Ямайка, Обединените арабски емирства, Бахрейн” – разказва Георги Атанасов. „Все места, от които не очаквах, че може да има толкова много посещения. Просто хората са търсили информация за България и по този начин са попаднали на моите виртуални изображения.”

Подобно на Георги Атанасов и други български фотографи напоследък се заеха с 360-градусовата фотография, а сайтовете им се посещават от десетки хиляди виртуални пътешественици, търсещи красиви гледки и актуална информация за България и неизчерпаемите й културни и природни богатства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38