Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

360 градуса български красоти

БНР Новини
Чудните мостове
Снимка: bgpanorama.com




В нашия глобализиран и високотехнологичен век информационни източници за България и за нейните забележителности ще откриеш под път и над път! Достатъчно е да потърсиш в Google наименованието на търсения обект, за да ти излязат десетки публикации и снимки, някои качествени, други – не толкова. Освен това, никой вече не се запътва на екскурзия без да се консултира с мрежата, превърнала се в наш верен съветник по почти всички въпроси. И като че ли най-убедителни са не толкова текстовете и описанията на въпросните места, колкото техните изображения. Снимките обаче също могат да бъдат подвеждащи, затова напоследък на преден план излиза панорамната фотография.

Широка лъка Снимка: bgpanorama.com
Google Street View e един от начините да се потопиш в атмосферата на отстоящо на хиляди километра местенце, без да се помръднеш от дивана си в къщи. Но виртуалните турове, предлагани от любимата ни търсачка, са все още не толкова детайлни и… красиви. А замечталият се за пътешествия потребител търси колорита, екзотиката и необичайното преживяване. Именно това предлага 360-градусовата панорамна фотография на Георги Атанасов. Българският фотограф от години обикаля и снима България и нейните красоти, за да ни ги поднесе на монитора и в най-малките им детайли. Можеш да разгледаш историческия хълм Царевец в Търново, например, като с мишката доближиш или отдалечиш изображението, а после се разходиш накъдето ти видят очите, т. е. на 360 градуса. Приятно, нали? Още повече, че авторът се е постарал да представи обектите в най-добрата им светлина. Чувал си за етнографското село Широка Лъка и си виждал снимки от него. Но друго си е да се озовеш, макар и виртуално, насред тесните му улички и да се пошляеш насам-натам край старинните му каменни къщи, зад които надничат хребетите на Родопите. От автора на изображенията научаваме, че използва цифрова огледална камера, както и свръхширокоъгълен обектив „Fish eye” (рибешко око). Разбира се, техниката не е всичко. Крайният резултат зависи от фотографа и нестандартния му поглед към околния свят. В случая ефектът е поразителен. А най-хубавото е, че тези детайлни снимки на някои от най-емблематичните ни забележителности са на едно кликване разстояние. Сайтът на Георги Атанасов www.bgpanorama.com предлага разходки из близо 400 места в България. Сред тях най-впечатляващи са панорамните изображения на Рилските езера, както и на българските църкви и манастири, смята фотографът.

Изглед към река Янтра и църквата  „Св. Четиридесет мъченици” Снимка: bgpanorama.com
Като едно от най-вълнуващите си изживявания посочва заснемането на софийските синагога и джамия, както и изкачването на камбанарията на столичния храм-паметник „Свети Александър Невски”. Разказва за звънарката на храма баба Мария, която пъргаво изкачвала стълбите до камбаните, от където се открива спираща дъха панорамна гледка към София. И признава, че виртуалните пътешествия, качени в сайта му, предизвикват, неочаквано за самия него, огромен интерес сред интернет потребителите.

„Преди време бях направил справка и се оказа, че имаме посещения от над осемдесет страни, включително и от такива екзотични места, като Ямайка, Обединените арабски емирства, Бахрейн” – разказва Георги Атанасов. „Все места, от които не очаквах, че може да има толкова много посещения. Просто хората са търсили информация за България и по този начин са попаднали на моите виртуални изображения.”

Подобно на Георги Атанасов и други български фотографи напоследък се заеха с 360-градусовата фотография, а сайтовете им се посещават от десетки хиляди виртуални пътешественици, търсещи красиви гледки и актуална информация за България и неизчерпаемите й културни и природни богатства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26