Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимата пощади българите

БНР Новини
Великолепно синьо пролетно небе – това може да се види в България в средата на зимата.
Снимка: Милка Димитрова

Спокойно може да се каже, че през този есенно-зимен сезон българите са щастливци по отношение на климата. И докато северната част на континента се давеше в порои и снежни виелици, в България беше изминала топла и суха есен, а сега е необичайна безснежна зима, която по нищо не прилича на истинската. Слънцето и високите температури напомнят късна пролет. С топлото време още в началото на февруари от юг ни зарадваха птиците, които долитат по тези географски ширини през март. Природата даде отдих на българите, за които есенно-зимният период е най-тежък, защото тогава изтънелият им и без това джоб почти се опразва.

По доходи българите се нареждат на последно място в ЕС, това е ясно отдавна. Топлата зима допринесе за разхлабване на възела, що се отнася до разходи за отопление и остави малко радост в сърцата. Все пак, статистиката и за последното тримесечие на миналата година сочи, че разходите на средностатистическото българско домакинство растат по-бързо, а доходите – по-бавно. За последните три месеца на 2013-а средствата, влезли в българските домакинства, са с шест процента повече, но в същото време разходите са нараснали със седем на сто. Малко повече от 60 на сто от доходите отиват за храна и поддръжка на жилището. Само за храна през последните три месеца на миналата година средностатистическото домакинство е плащало с близо 10 на сто повече поради поскъпването на редица стоки. Все пак, има светлина в тунела – в края на 2013-а сме плащали по-малко за вода, ток и други видове отопление поради леко намаляване на цените. Продължават да се увеличават обаче разходите за цигари и алкохол, за облекло и обувки, за здравеопазване, транспорт, комуникации.

Вместо палта и ботуши – маратонки и леки дрехи – това е София през февруари. Снимка: Милка ДимитроваКакво в цифри е получавал като доход средностатистическият българин?

За последните три месеца на миналата година средно на един човек от домакинство се е падал доход от 1228 лева, или месечно около 400 лева. За сравнение – минималната работна заплата през миналата година бе 310 лв., а от началото на 2014-а „скочи” на 340 лв. Да добавим и факта, че около 600 хиляди българи получават месечни доходи на и около минималната работна заплата.

По-високите тримесечни разходи на българина статистиката изчислява на 1136 лв. И през миналата, и през тази година основните доходи са работната заплата и пенсията. Останалите източници са с по-малко влияние върху общия доход.

Ниските доходи, водещи до бедност или граничеща с нея ситуация, обхванала доста домакинства, прави много от българите потенциални емигранти. От началото на прехода над два милиона са нашенците, потърсили по-висок стандарт на живот в други държави. Колкото и добри намерения за намаляване на бедността да са заложени в бюджета за тази година, това е просто дребна стъпка. Нарасналата с малко минимална работна заплата, дребното увеличение на пенсиите от юли, подпомагане на най-уязвимите слоеве от обществото, повече средства за майките през втората година от майчинството – да, добре, но това не променя нещата. При положение, че безработицата не спада, а се увеличава, решението се търси другаде. И всеки го избира, както може. За по-младите това решение води най-често към пътища извън България. А що се отнася до топлата зима – чакаме я и през следващия сезон.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00