Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересни факти за Сочи 2014 след края на Oлимпиадата

| обновено на 24.02.14 в 11:44 БНР Новини
Снимка: БТА

Грандиозен спектакъл закри 22-рите Зимни олимпийски игри в Сочи след 16 дни на силни страсти, победи и разочарования.Игрите в Сочи ще останат в историята като най-скъпата олимпиада до сега, протекла при изключителни мерки за сигурност. Сумата от 50 милиарда долара, която Русия отдели за организирането и провеждането на игрите изглежда екстравагантно висока, но никоя олимпиада не минава без рекорди. Все пак за феновете най-важни остават рекордите в спорта, а Сочи 2014 ще се помни с наистина уникални постижения.

Рекорден брой от 88 нации се състезаваха в Русия. На родна земя руският отбор постигна най-успешното си представяне на зимни олимпийски игри и спечели общо 33 медала – 13 златни, 11 сребърни и 9 бронзови. Руският отбор по хокей изненадващо отпадна в четвъртфиналите след разочароващо представяне, но останалите състезатели на страната донесоха много щастие на почитателите си. На предишната Олимпиада в Канада Русия завоюва общо 15 отличия, но сега убедително оглави класирането по медали за радост на президента Путин.

Отборът на САЩ се представи по-слабо в сравнение с игрите във Ванкувър през 2010 година и остана втори по общ брой медали – 28. В класирането по златни медали САЩ се нареди на 4-то място след Русия, Норвегия и Канада, но олимпийските игри винаги носят изненади и те не пропускат дори най-успешните отбори. Някои от най-големите надежди на американския отбор за медал като сноубордиста Шон Уайт се представиха разочароващо, а в същото време 18-годишната Микаела Шифрин спечели златен медал в женския ски слалом при първото си олимпийско участие.

В класирането по общ брой медали Норвегия се нареди на трето място с 26 медала, а в последната Олимпиада в своята кариера легендата Бьорндален добави две златни отличия към богатата си колекция. Канада остана на четвърто място с общо 25 медала и второ поредно злато в олимпийски турнир по хокей.

Олимпийският отбор на Холандия също постигна уникален рекорд. Във всички състезания по кънки на лед за мъже и жени холандците успяха да спечелят медал. Така Ниската земя, чиято делегация бе една от най-малобройните на олимпиадата, се нареди на пето място с общо 24 спечелени медала.

В Сочи Полша постигна най-големият си успех на зимни олимпийски игри. От 1976 до 2006 страната има общо 5 спечелени медала от зимни олимпиади. През 2010 година полските атлети взеха 6 медала – 2 бронзови, 3 сребърни и един златен. В Сочи състезателите спечелиха 4 златни медала, един сребърен и един бронзов и за пореден път демонстрираха големия спортен напредък на страната през последните години. Полякът Камил Стох стана третият състезател в историята на ски скоковете, успял да спечели два златни олимпийски медала в индивидуалните състезания.

За съжаление България се представи според очакванията и не успя да се нареди в таблицата със страните медалисти, но битката за отличията сред големите участници донесе невероятни емоции на феновете.Александра Жекова бе близо до медал в сноуборда, но липсата на шанс попречи това да се случи и България ще се надява на повече снежни олимпийски успехи след 4 години.

Олимпийският дух остава в Сочи до средата на март, когато завършват Зимните параолимпийски игри, но едно е ясно – олимпиадата в Сочи ще остане в сърцата на любителите на зимните спортове още дълго време след това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приморско приключва сезона с 30% ръст на туристите

Курортният град Приморско е домакин на Черноморския форум 2024, където най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат отличени на официална церемония, на 6 септември 2024 г. в центъра на града. За девета поредна година..

публикувано на 26.08.24 в 14:20

От 2001 г. в България има приета Програма за борба със сушата, но мерките в нея не се спазват

Няма точна статистика какъв ще е броят на изпепелените от пожари горски масиви у нас през това лято. По данни на Европейската информационна система за горски пожари в България се случват около 600 подобни инцидента всяка година. Ежегодно те засягат..

публикувано на 26.08.24 в 10:40

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28