Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересни факти за Сочи 2014 след края на Oлимпиадата

| обновено на 24.02.14 в 11:44 БНР Новини
Снимка: БТА

Грандиозен спектакъл закри 22-рите Зимни олимпийски игри в Сочи след 16 дни на силни страсти, победи и разочарования.Игрите в Сочи ще останат в историята като най-скъпата олимпиада до сега, протекла при изключителни мерки за сигурност. Сумата от 50 милиарда долара, която Русия отдели за организирането и провеждането на игрите изглежда екстравагантно висока, но никоя олимпиада не минава без рекорди. Все пак за феновете най-важни остават рекордите в спорта, а Сочи 2014 ще се помни с наистина уникални постижения.

Рекорден брой от 88 нации се състезаваха в Русия. На родна земя руският отбор постигна най-успешното си представяне на зимни олимпийски игри и спечели общо 33 медала – 13 златни, 11 сребърни и 9 бронзови. Руският отбор по хокей изненадващо отпадна в четвъртфиналите след разочароващо представяне, но останалите състезатели на страната донесоха много щастие на почитателите си. На предишната Олимпиада в Канада Русия завоюва общо 15 отличия, но сега убедително оглави класирането по медали за радост на президента Путин.

Отборът на САЩ се представи по-слабо в сравнение с игрите във Ванкувър през 2010 година и остана втори по общ брой медали – 28. В класирането по златни медали САЩ се нареди на 4-то място след Русия, Норвегия и Канада, но олимпийските игри винаги носят изненади и те не пропускат дори най-успешните отбори. Някои от най-големите надежди на американския отбор за медал като сноубордиста Шон Уайт се представиха разочароващо, а в същото време 18-годишната Микаела Шифрин спечели златен медал в женския ски слалом при първото си олимпийско участие.

В класирането по общ брой медали Норвегия се нареди на трето място с 26 медала, а в последната Олимпиада в своята кариера легендата Бьорндален добави две златни отличия към богатата си колекция. Канада остана на четвърто място с общо 25 медала и второ поредно злато в олимпийски турнир по хокей.

Олимпийският отбор на Холандия също постигна уникален рекорд. Във всички състезания по кънки на лед за мъже и жени холандците успяха да спечелят медал. Така Ниската земя, чиято делегация бе една от най-малобройните на олимпиадата, се нареди на пето място с общо 24 спечелени медала.

В Сочи Полша постигна най-големият си успех на зимни олимпийски игри. От 1976 до 2006 страната има общо 5 спечелени медала от зимни олимпиади. През 2010 година полските атлети взеха 6 медала – 2 бронзови, 3 сребърни и един златен. В Сочи състезателите спечелиха 4 златни медала, един сребърен и един бронзов и за пореден път демонстрираха големия спортен напредък на страната през последните години. Полякът Камил Стох стана третият състезател в историята на ски скоковете, успял да спечели два златни олимпийски медала в индивидуалните състезания.

За съжаление България се представи според очакванията и не успя да се нареди в таблицата със страните медалисти, но битката за отличията сред големите участници донесе невероятни емоции на феновете.Александра Жекова бе близо до медал в сноуборда, но липсата на шанс попречи това да се случи и България ще се надява на повече снежни олимпийски успехи след 4 години.

Олимпийският дух остава в Сочи до средата на март, когато завършват Зимните параолимпийски игри, но едно е ясно – олимпиадата в Сочи ще остане в сърцата на любителите на зимните спортове още дълго време след това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14