Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 на сто от хората в Кюстендилска област не са здравноосигурени

17 на сто от жителите на Кюстендилска област не са здравноосигурени. Проблемът се изостря заради това, че според информация на статистиката населението в областта намалява с около 2 хиляди за година. Според директора на Районната каса - д-р Матей Попниколов, има джипита и стоматолози, които ползват медицински услуги на принципа на личното познанство между колеги.
 
От тази година Касата ще заплаща на болниците лечението на здравно неосигурените пациенти, които са социално слаби. Тези пари са от бюджета на социалното министерство, но де факто дейността ще се извършва от Касата, която ще прави проверките и ще осъществява плащанията.

От началото на февруари болниците вече отчитат пациенти по постановление 17 на МС, което регламентира това, каза д-р Попниколов.

Ако някой мисли, че с близо 30 % неосигурени ще извършваме здравно обслужване и реформи в здравеопозването, това е абсурд. Официална статистика на неосигурените в България не се дава, нали всяка година има избори, коментира ситуацията експертът-програмист Георги Лазаров - един от първите специалисти, назначени в клона на Касата в Кюстендил.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!