Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Предсрочни избори са неизбежни

Снимка: БГНЕС
Недоволството към правителството расте, мненията за оставка на управляващите преди края на мандата надделяват. Това сочи проучване на КНСБ. Едва 10 на сто от анкетираните заявяват, че правителството и Народното събрание ще имат пълен мандат.

Близо 29% от хората посочват, че кабинетът трябва да подаде оставка и да има предсрочни избори, заедно с вота за европейски депутати.

Според Любен Томев - директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, предсрочни избори са неизбежни:

Недоволството расте най-вече в малките градове, а синдикални протести могат да катализират процеса. С всеки изминал ден политическата ситуация ще се променя и тя ще отива към по-голямо съгласие за провеждане на предсрочни избори.


След като водеща причина за започване на протестите през лятото на миналата година беше липсата на доверие към управляващите, то при проучването в края на януари водещо е обедняването на хората и безработицата, допълва Любен Томев:

Липсата на доверие остава на четвърто място, като на преден план изпъкват обедняването на хората, безработицата с над 40% и след това корупцията, икономическата криза. Това означава, не че се е повишило доверието в управляващите, по-скоро на преден план хората изтъкват все повече изключително тежки проблеми, които лично ги касаят, и те поставят по този начин дневния ред на политиците - на сегашните и на тези, които предстоят да дойдат.


В изследването на КНСБ са включени въпроси за синдикалната дейност. 31 на сто посочват, че минималната работна заплата трябва да е между 450 и 500 лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!