Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторски идеи и нови посоки за кавалджията Недялко Недялков

БНР Новини



„Искам да кажа…” звучи като начало на изречение, а продължението може да бъде в различни посоки. Недялко Недялков е избрал това заглавие за своя втори авторски албум заради пъстротата от теми и разнообразието от стилове, представени в него. Солист на Оркестъра за народни музика при БНР, участник в проектите на Жорди Савал (един от които спечели „Грами”), известният майстор на кавала споделя с приятелите на Радио България своите нови музикални идеи. Сред тях е „Руменица” в 7/8, размера на ръченицата. А Румен се нарича близък приятел на автора, който подкрепя проектите му. Заглавията са общо единадесет. Единствената песен е в изпълнение на Тима Недялкова. „Тази песен остана като наследство от моя баща, който беше потомствен музикант” – пояснява кавалджията.

Работата върху „Искам да кажа” е продължила малко повече от две години. Всички пиеси са на Недялко, с изключение на две, чийто автор е Георги Андреев. „Ария на Родопа” и „Финал” са части от по-мащабна творба за симфоничен оркестър, в които известният инструменталист изпълнява соловата партия. Гост-музиканти са перкусионистите Стоян Янкулов и Калин Вельов, гъдуларят Пейо Пеев, Ангел Димитров – китара и тамбура, Николай Антов – китара, Венцислав Радев на тъпан. Има и чужденци – Хакан Гюнгьор от Турция (канун) и Кирякос Тапакис от Гърция (уд). „Пиесите не са подчинени на единна концепция. Обединяващо е заглавието… Искам да кажа различни неща” – думи на Недялко Недялков.

Недялко Недялков не само е автор и солист на пиесите в албума. Негова е идеята за дизайна, изграден върху графика от 1865 г. На нея френски художник е изобразил София с изглед към Витоша. В центъра на изображението са три храма – църква, джамия и синагога. Мястото на преден план днес е известно като „Лъвов мост”. В анотациите към диска четем възторжени оценки от български и чуждестранни специалисти . Акцентът в тях е върху таланта, инвенцията и професионализма на Недял, както го наричат приятелите му. Един от най-известните европейски композитори Фабрицио Касол пише:

„В какво се крие тайната на Недял?… В неговото себераздаване, което повелява уважение без да го налага? В заразителната сърдечност, с която откликва всеки път? Или може би в радостта му от споделянето? Никой не би могъл да каже. Той е мистерия и като ненадминат бижутер оформя изкуството си, превръщайки го в един съвършено шлифован диамант.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15