Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа музикална стъпка на „Земела”

БНР Новини
Снимка: предоставена от „Земела”



Нов български етно проект е създаден във Великобритания по идея на певиците София Георгиева и Виктория Манчева. С желанието да популяризират българския фолклор, двете дами избират за име „Земела” – тракийска богиня на земята, растенията и плодородието. От дълбока древност тя е символ на любов, красота, топлина, пищност и сила.

София Георгиева е поп изпълнителка, а Виктория Манчева е народна певица, пяла в Лондонския български хор, една от основателките на трио „Перуника”. Двете се срещат в Англия след 15 години раздяла и решават да обединят любовта си към музиката в проекта „Земела”. Първата песен на дуета – „Коне” е нов прочит на популярната „Чичовите конье”, която е в саундрака на филма „Ъндърграунд”. Работата по сингъла на „Земела” събира изцяло български екип в Лондон. В записа участват Недялко Недялков (кавал) и Димитър Димитров-Дънди, ударни, а аранжиментът е дело на Мирослав Гечев. Към песента има и видео, с режисьор Николай Барулов, което може да гледате тук.

На 22 март „Земела” ще пее на Пролетния фестивал на българския фолклор и традиции в Лондон (Spring Fest of Bulgarian Folk and Traditions London). Събитието е организирано от Марина Иванова и благотворителна организация „Български фолклор и традиции”. Във фестивала ще участват формации и ансамбли от цяла Европа. 

„Земела” работи върху нови песни, вплели в себе си магичния български фолклор. Искаме да преобразим народната ни песен и да я превърнем от Пепеляшка в принцеса и така да я представим пред света – казват певиците. Към техния проект интерес са проявили компании, издаващи уърлд музика във Великобритания и САЩ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15