Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението за реадмисия на ЕС с Турция е в полза и на България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
В края на февруари Европарламентът одобри Споразумението за реадмисия /обратно приемане/ на нелегални емигранти на ЕС с Турция, подписано през декември 2013 г. То гласи, че незаконните емигранти от Евросъюза в Турция и от Турция в ЕС ще трябва да бъдат връщани. Това се отнася не само за техните граждани, но и на трети страни, влезли в ЕС или Турция през страни от Съюза или южната ни съседка. Споразумението е благоприятно и за България – една от най-бедните страни в ЕС.

Само за една година броят на нелегално влезлите от Турция у нас е вече над 11 хиляди души. Дори Съветът „Правосъдие и вътрешни работи” на 3 март в Брюксел призна: България е една от трите страни-членки, поела най-голяма тежест на бежанската вълна от Сирия, заедно с Германия и Швеция. А с пролетта се очаква нов огромен поток, сочи доклад на премиера Пламен Орешарски. В този смисъл одобреното Споразумение за реадмисия е дългоочаквана стъпка напред с особена полза и за България, която няма двустранно такова с Турция. То задължава и двете страни да допускат обратно своите граждани или гражданите на трети страни без документи за местожителство, както и лицата без гражданство, влезли в Турция или ЕС, преминавайки през държавите от Съюза или южната ни съседка. И ще помогне за значително намаляване на незаконните емигранти, които влизат от Турция в ЕС, както и в борбата срещу трансграничната престъпност и трафика на хора.

Споразумението предвижда ЕС да предостави финансова и техническа помощ на Турция, за да засили граничната си полиция и да постави техника за наблюдение на границите си със съседните държави. Но ще влезе в сила едва след официалната му ратификация от ЕС и Турция. Дотогава обаче решението на въпроса с нелегално минаващите границата на България с Турция зависи от двустранните усилия. При визитата на турския външен министър Ахмет Давутоглу преди дни у нас българският дипломат №1 Кристиян Вигенин коментира така:

„В допълнение на споделеното вече за овладяването на бежанския поток буквално до дни очакваме да се подпише Споразумението с Турция за тристранния граничен център, включващ и Гърция. За целта в София ще дойде министърът на вътрешните работи на Турция. Продължават и преговорите по съвместното наблюдение на границата. Тоест, комплексните стъпки, набелязани през миналата година, една по една се реализират.”

А турският външен министър Давутоглу добави:

„Благодаря на г-н Вигенин за усилията относно границата. Всъщност ние разгледахме тези въпроси още при визитата му в Турция. Тези контакти в изключително ползотворен и работен дух ще продължат и по-нататък и със срещи между министрите на вътрешните работи и други министри. Ще бъдат осъществени всички необходими контакти.”

Каква полза има България от Споразумението за реадмисия и кои са спешните мерки по бежанския проблем до ратификацията му?


За Радио България коментира българският евродепутат от ЕНП Андрей Ковачев:

„Това споразумение най-накрая бе сключено. То бе отлагано много пъти от Турция, поради обвързването му с либерализацията на визовия режим за турски граждани за страните-членки на ЕС. Колкото по-бързо и ефективно то стане факт – надявам се този период от 2-3 години до влизането му в сила да бъде намален – толкова по-добре и за нас. След одобряването на споразумението от ЕП нещата зависят от Турция. Това означава тя да бъде готова да приеме обратно лицата, които нарушават границата на съседните й страни България и Гърция, граждани на трети страни като Пакистан, Афганистан, Сирия или която и да било друга страна. От Турция за момента казват, че все още не са готови, и се изисква време, за да се подготви турската страна да ги приема обратно и да ги идентифицира по показател /бежанци и пр./ или откъде са. Това е също много труден процес, защото много от тях не са откровени, не казват откъде пристигат. Или са с изчезнали документи и много трудно може да се разбере от коя страна са. България е предприела и трябва да продължи да прави всички стъпки, за да предотвратява незаконното преминаване на границата, особено когато не е на контролно-пропускателните пунктове. Така че, ако българските служби смятат, че има проблем на големи участъци от границата, това трябва да бъде предотвратено. По-важното е и на европейско ниво Фронтекс – службата, която отговаря за външните граници на ЕС, да получи повече правомощия и средства. За да се помогне за опазването на външните граници на ЕС солидарно и от другите страни-членки, намиращи се във вътрешността на Съюза, които са без външни еврограници. България има огромната отговорност да опазва границата си не само пред българските, но и пред всички европейски граждани.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летище Пловдив пуска нови авиолинии за зимния туристически сезон

Летище Пловдив ще има зимна авиолиния до Бирмингам във Великобритания  по повод предстоящия зимен туристически сезон. Първият полет предстои на 2 ноември. В момента до Пловдив има редовни полети от Лондон и Манчестър. През зимния сезон освен..

публикувано на 10.10.24 в 15:07

Българчета спечелиха 5 медала от международна олимпиада по астрофизика в Непал

Възпитаникът на Математическата гимназия във Варна Светослав Арабов спечели златен медал на Младежката международна олимпиада по астрономия и физика, предава БТА. Състезанието е проведено от 3 до 10 октомври в град Катманду, Непал. В него са участвали..

публикувано на 10.10.24 в 14:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 21

В брой 21 на предаването говорим за различни българско-аржентински културни взаимодействия : "Българите в Аржентина. Културната дипломация на новата eмиграция" – разговор с авторите на труда Аксиния Иванова и Иван Цанков, часове преди..

публикувано на 10.10.24 в 12:00