Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална кана от щраусово яйце на 2 500 години вече краси музея в Русе

БНР Новини
Снимка: Регионален исторически музей – Русе

Имало едно време... Така започва и тази история. Преди близо 2500 години по земите на днешна Североизточна България живеели траки. Един от вождовете на местните племена получил дар от далечни земи. Негов приятел, с благодарност за извършена добрина, му изпратил красив съд, за да извършва възлияния по време на жертвоприношение. Той бил изработен от щраусово яйце. За съжаление, каната не устояла на времето – била строшена на множество парченца. В такъв вид я получили като дарение в Регионалния исторически музей в Русе. Запазени били някои от крачетата и гърловината с устието на каната. Какво са получили, музейните работници разбрали след половин година.

Досещахме се, че това е някакъв съд, който може да се ползва, разказва директорът на музея доц. д-р Николай Ненов. – Едва след работата на консерваторите, пред нас се показа един необикновен, вълшебен предмет. Повече от ясно е, че това е ритуален съд от тракийската античност. За онова време и нашите ширини той е твърде екзотичен. Чудихме се откъде би могло да дойде това щраусово яйце. Търсихме и паралели на тази кана, която за момента няма открит аналог в света. Затова я показваме на посетителите, защото е уникална. Има само две щраусови яйца в експозицията на Британския музей, които са от VII-VI век пр. Христа. За техен произход се сочи източното крайбрежие на Средиземно море – Финикия. Разбира се, ние познаваме търговските пътища, откъде идват амфорите, на които има печат на производителя, както и монетните циркулации. Следователно, можем да кажем, че по онова време гетите – траките в нашите земи, са търгували с тази част на света. Възможно е още в VI век пр. Христа тази кана да е дошла в днешната Североизточна България като дарение за някой местен гетски благородник, след което е била положена в гроба му.

Директорът на музея предполага, че скъпата кана се е използвала за вино, възможно е да е участвала в ритуали, където то присъства като важен елемент.

Директорът на Регионалния исторически музей в Русе доц. д-р Николай Ненов с копието на уникалната кана   Снимка: БГНЕС
Металните части на каната са от бронз, много добре запазени. Две от крачетата са направени наново, продължава доц. Ненов. Бронзът е оставил следи по самата черупка на яйцето, което е помогнало да се възстанови самата форма, защото някои части от яйцето липсват и в момента каната е в идеален вид.

Както каната е възстановена от парченцата щраусово яйце, така музейните работници от Русе търсят парченцата от древността, за да напишат историята на най-новия си ценен експонат.

Наскоро дойде една дама, която е докторант в Санкт Петербург и нейният научен ръководител е от Ермитажа. Тя също работи там, продължава доц. Ненов. Според нея в експозицията на Ермитажа няма кана от щраусово яйце. Надяваме се, като се прибере там, да направят проверка и в техните фондохранилища. Ние искаме да се открие такава кана, за да можем по-лесно да намерим датировка, произход, т.е. да се сдобием с още история, с още познания за предмета. Ще видим, дано да се получи…

От музея са направили и копие на уникалната кана, също от щраусово яйце. Тя ще се използва в часовете, които русенските ученици провеждат в залите на музея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27