Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли опасност от газова криза в България

Снимка: архив

Кризата в Украйна поставя под въпрос доставките на газ за България. За това предупреди вицепремиерът Цветлин Йовчев, който нареди пълна проверка на запасите от газови ресурси. Преди дни „Газпром” също заяви, че са възможни прекъсвания на доставките на синьо гориво за Европа. Киев не може сам да гарантира безпроблемен транспорт на газ за България, каза и украинският посланик у нас Микола Балтажи. Има ли опасност газовата криза от 2009 г. да се повтори?

Основните рискове за България от кризата в Украйна идват от силната енергийна зависимост на страната ни от руския газ. Българите добре помним януарската зима на 2009 г., когато останахме на студено и тъмно повече от месец. Тогава, заради спор между Киев и Москва за цените на газа, доставките за България и Европа, преминаващи през украинска територия, бяха спрени. Сега Москва отново извади газовия коз за решаване на политическите си проблеми в Украйна. Рисковете за България и Европа се крият в това, че Русия по всяко време може да „дръпне кранчето” и да спре доставките на синьо гориво, подобно на 2009г. Заплаха действително има и никой не изключва вероятността Русия да използва газа в преговорите с ЕС, коментира енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.

Това, разбира се, ще бъде доста рисковано упражнение за самата Русия, тъй като след последното спиране през 2009 г. нещата значително се промениха. Сега тя не разполага с тези лостове на влияние. Като че ли всеки път, когато Русия демонстрира някаква сила, тя губи правото да използва същото оръжие следващия. Но, така или иначе, природният газ ще си остане оръжие. Русия вече няма тази сила и поради тази причина аз не бих казал, че рискът от прекратяване на газовите доставки е нарастващ. Напротив, той вече остана в едни умерени граници и все още зависи от процеса на намирането на дипломатически изход от кризата.

При ограничения на доставките на газ от Русия основният алтернативен източник остава подземното хранилище „Чирен”, в което обаче има газ само за около два месеца. Местният добив може да осигури 10 процента от потреблението. Източник на алтернативно гориво е и връзката с Гърция, която от 1 януари т.г. осигурява възможност за доставки към България. Тя бе пригодена да транспортира синьо гориво при предишната криза през 2009 г. В извънредни случаи от там можем да купуваме газ, идващ от Иран, през Турция. Следващата седмица ще бъде даден старт на газовата връзка и с Турция. До април трябва да заработи и газовото трасе с Румъния. Така България ще има достъп до алтернативни на руските доставки на синьо гориво.

Треска за газ обхвана и Европа, която започна масово да се запасява със синьо гориво. Заради топлата зима повечето европейски държави са успели да спестят от газовите си ресурси. Граничните на Украйна страни, като Полша, Словакия и Унгария, както и Австрия, Сърбия и Германия имат запаси за няколко месеца при евентуално спиране на руското гориво. Самата Украйна има ресурс за четири месеца и купува в момента усилено руски газ, защото ниските цени са до края на март. Българското хранилище е наполовина пълно и засега не е ясно, дали България ще трупа още запаси, за да се осигури при евентуална газова криза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00