Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко започва от Ева

Портрет на българката – 2014-а

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Всичко започва от Адам и Ева. Жената – изкусителка, вдъхновителка, другар и помощник, любима, майка, с още толкова много други имена можем да я наречем. В най-женския месец на годината търсим образа й – многолик и противоречив, отразил като в огледало онова, което я заобикаля. Тя е неизменна част от него и често го формира по свой образ и подобие. Там, където успява, светът „става по-красив и бял”, както се пее в една песен за внезапно бликналия дъжд. Тя, жената, е дъждът, след който поникват цветята на надеждата, красотата, любовта. И озаряват сърцата, които забравят тъгата, недоверието, омразата.

И от поезията – напред с цифри към грубата реалност, с тях рисуваме образа на съвременната българка. Жените у нас са малко повече от мъжете, малко над петдесет процента от населението. Но заетостта сред тях е едва около 42 процента. Последиците от световната икономическа криза и спадът на производството са усетени преди всичко от жените. „Това са 185 хиляди загубени работни места в сравнение с предкризисната 2008 г.”, твърдят независимите синдикати в България. Безработицата сред жените, според Евростат, се е повишила в края на 2013-а до малко повече от 12 на сто. Младежката безработица засяга силно младите българки. Около 43 на сто от жените у нас са били безработни повече от година. Жените-работодатели у нас са едва 26 процента. Все пак по нещо имаме и водеща роля в Европа. Според статистиката на ЕК, 16 процента от членовете на директорските бордове на най-големите компании в България са жени, докато средната цифра за ЕС е 14 на сто.

А какво става с най-важната роля на съвременната Ева – да създава бъдещето?

Тя все повече отлага във времето раждането на деца. Средната възраст за раждане на първо дете у нас е вече 26 години и два месеца, а през 2001-а е била по-ниска – 23 години и осем месеца. Типичното българско семейство отдавна вече е с едно дете, рядкост са повече от две деца. И още щрихи от картината. Според социологическо изследване, цитирано от независимите синдикати, всяка четвърта жена у нас е изпитала домашно насилие. „Българската жена продължава да се чувства и приема като неравнопоставена в политическия и икономическия живот, подлагана на нелоялна конкуренция, на психически и физически тормоз и в семейството, и на работното място”, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

А къде остана красотата?

За хубостта на българката са изпети и ще се пеят песни. Невероятни съчетания на красота, здраве и мъдрост е създал българският ген. Защо да не ги множим? Неповторимият български глас на Валя Балканска се разнесе и в Космоса, млади български гласове напират с таланта си по световните оперни сцени и разнасят славата на певческия ни гений. Българска хубост дефилира по световните модни подиуми. И все пак: „В много държави съм била, но домът е само един”, това казва жена на около 40 години, опитала вкуса на трудовата емиграция за около осем години и завърнала се в България. „Завинаги”, подчертава тя.

„Това, което имаме – домът, близките, това е най-важното, защото където и да живееш, домът си остава един. Никакви пари не могат да ги заместят. Исках да видя как е в другите държави. Защото когато не си бил навън, кой каквото и да ти говори, не можеш да направиш разликата и да оцениш това, което имаш в момента. В сравнение с другите европейки ние сме магьосници, защото с малко средства постигаме много. Българката, според мене, винаги е съчетавала това да бъде домакиня, майка и съпруга, същевременно да следва своята кариера и да изглежда добре, което е много важно.”

Е, има и други гледни точки. Адвокат малко над 50-те, чиято професия прави напречен разрез на много човешки съдби и семейства, е повече от категорична. За нея българката трябва:

„Да си помисли малко, да възроптае срещу пошлостта в нашето общество и да се върне към традициите. По този начин ще се оправят нещата както в обществото, така и в семейството и в бита.”

Дъждът, пролетният дъжд вече заваля… И първите цветя цъфнаха точно през този месец с женски характер, макар и често твърде променлив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50