Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Тодоровден свети Теодор Тирон проси за лято

Тодоровден се празнува съботата от първата седмица на Великия пост, когато се почита паметта на Свети Теодор Тирон. Според народните вярвания, на този ден светецът проси за лято. Когато пристигне, Свети Тодор слиза от коня, забожда копието си до него и сам влиза при Бога, за да го моли да прати лято на земята. Светецът се смята за покровител на конете и затова на Тодровден има надбягвания с коне, известни като кушии. 

В Етнографския комплекс Етъра край Габрово ще бъде представени обичаят "Ходене на млада булка", който се изпълнява на Тодоровден, и гостуваща изложба за жените в обществото. Самодейци ще пресъздадат в автентична обстановка един традиционен за габровския край обичай, наречен Малка сватба. На Тодоровден празнуват младите булки, които са минали под венчилото през изминалата година. Близки и познати й ходят на гости, като задължително носят дар- кравай, наречен булчински. Според поверието, колкото повече краваи получи младата невеста, толкова повече деца ще роди. В музея ще предложат и тематична изложба за днешния международен ден на жената. 

На Тодоровден гостите на село Бачево са в пъти повече от жителите му. Конят е на особена почит тук. И докато в миналото неговата сила в полето или в гората е  била жизнено важна за стопанина, днес в четирите коневъдни ферми се залага на тяхната порода и състезателни качества. Празникът на селото започва на площада с водосвет за здраве. След това на мегдана се подреждат всички ездачи, които ще участват в състезанието и техните четириноги партньори. Спорно е кои са по нагиздени - конете или състезателите. Освещават се питки хляб с формата на подкова. Конете се захранват ритуално със захар за да е добра и здрава годината с царевица, пшеница и орехи за да бъде богата реколтата. В местността "Власовица" над селото от 11 часа стартират конните надбягвания и надтегленето с коне. Заявки за участие има от цялата страна. Празникът се премества в центъра на Бачево, където започва празничен концерт и общо веселие.

Жокеи - републикански шампиони по конен спорт ще участват в честването празника във великотърновското село Арбанаси.

В закрития манеж на хиподрума в Шумен ще има състезания и надскачания с коне, с участието на жокеи от Шумен, Бургас, Търговище и други градове. Членовете на клуб "Крум Страшни" ще представят  възстановка на сцени от българската история. За децата ще има разходка с пони и други изненади. 

 В Самоков ще се проведе традиционната кушия, след което в дисциплината теглене на товар конете ще бъдат разделени в лека и тежка категории. Освен паричните и предметни награди, всеки стопанин ще получи по торба със зоб за своя кон. Децата ще имат възможност да пояздат конче или да се повозят на файтон, а финалът на празника ще бъде традиционното голямо шествие на конете из централните улици на града. Отколешна традиция е на този ден да се приготвя и специалния за празника печен рачник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!