Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златина Русева за фестивала „Милениум” и паметта

БНР Новини
Снимка: www.festivalmillenium.org

И тази година най-мащабното киносъбитие у нас – София Филм Фест, включва в програмата си документално кино от фестивала „Милениум”. Той е организиран в Брюксел от двама наши сънародници, живеещи там – Златина Русева и Любомир Георгиев. В него се показват филми, свързани с проблемите на човечеството в различни краища на планетата, както и с основните цели на хилядолетието: преодоляване на бедността, образование, екология. Златина Русева е известен документалист, снимала е на различни места по света, нерядко – в проблемни точки. Филмите й са представяни на множество фестивали и телевизионни канали. „Много уважавам София Филм Фест” – казва режисьорът. „Мисля, че той е едно явление в българската култура. Фестивалът направи много за популяризирането на българското кино. А на мен ми се искаше тук да дойде качествено документално кино, посветено на големите проблеми на нашата епоха, каквото е всъщност киното във фестивала „Милениум”. Така започнахме и това стана традиция.”

„Тази година показваме четири филма, които според мен са много интересни. За мен най-любопитният от тях е „Капитанът и неговият пират”. Той е плод на реален факт: немски кораб е превзет от сомалийски пирати и е държан четири месеца в плен. Съдбата на кораба не е била ясна за света. Това е филм за сложните взаимоотношения между два различни свята – на капитана и шефа на пиратите. За пръв път филм навлиза толкова дълбоко в тази тематика – да се види кои са тези терористи, какво ги мотивира, защо отвличат кораби и хора. И виждаме, че зад това всъщност стои една много сложна организация със своя идеология. От друга страна, във филма са показани човешките отношения на двама мъже, бих казала, по-интелигентни от останалите хора. И двамата са самотни и се намират в една ситуация, която искат да разрешат. Филмът е много любопитен с техните отношения, които минават над интересите, над разделението на световете.”

Снимка

Емблематичен, по думите на Златина Русева, е белгийският филм „Йон”. Става дума за румънски емигрант, който живее в Брюксел. Йон, както повечето слепи хора, развива уникален слух, благодарение на който влиза в системата на подслушване при различни престъпления – например икономически. Лентата обаче поставя и морален проблем с навлизането в интимността на човешките отношения. Любопитен и смешен пък е филмът „Шофьорът и лисицата”. Главният герой в него обожава животните и жертва всичко, за да снима филми с тях. Четвъртият филм в подборката Wavumba, заснет великолепно, ни връща към „Старецът и морето” от Хемингуей:

„С един стар африкански рибар в една променяща се околна среда, когато биосветът започва да изчезва, за съжаление, заради огромния риболовен бизнес на големите компании, които на практика изчерпват рибата и оставят без поминък огромна маса от рибари. Това е старец, който живее всъщност със своя мит за огромните акули, които е уловил с голи ръце. И в очакване към края на житейския си път отново да улови голямата акула. Това е една много силна метафора, изключително красива творба.”

Златина Русева работи и по свой филм. Надява се да го завърши до края на годината. „Това е един филм за паметта, за нещата, които се случиха в миналия век. За всичките тези сериозни катаклизми, които Европа преживя и за които ние като че ли изгубихме много бързо спомена. А светът твърде много се промени. Аз смятам, че без познаване на миналото ние нямаме бъдеще. Това е филм-послание към младото поколение. Защото мисля, че е много важно то да познава историята” – обобщава режисьорът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15