Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панчо Владигеров – една от най-влиятелните личности на българския ХХ век

Навършват се 115 г. от рождението му

| обновено на 13.03.14 в 13:36 БНР Новини
Снимка: www.lostbulgaria.com
Панчо Владигеров, големият български композитор, пианист и преподавател, е една от най-влиятелните личности на българския ХХ век. Творчеството му, забележително по обем и значение, обхваща около седемдесет опуса. Сред тях са произведения, положили основите на нашата национална композиторска школа.

Роден е на 13 март, преди 115 години. Часове по-рано, но на 12 март, на бял свят се появява неговият брат-близнак Любен Владигеров. През целия си активен живот братята споделят всичко – новите си идеи, успехите, сцената. Владигерови са сред първите концертиращи дуа у нас. Харалан Владигеров – техният баща, е юрист. Съпругата му, д-р Елиза Пастернак, е руска еврейка. Завършва медицина във Франция. Тя е и първата учителка по музика на своите синове. Едва десетгодишен, Панчо Владигеров учи композиция и теория при проф. Добри Христов. Талантът на близнаците и контактите на неуморната им майка ги отвеждат в двореца на цар Фердинанд, който често ги кани да свирят пред височайши особи. На един от дворцовите им концерти сред публиката е Анри Марто – световноизвестен концертиращ цигулар. Възхитен от 12-годишните музиканти, той урежда тяхното обучение в Германия. По настояване на царя, министърът на просвещението проф. Иван Шишманов им отпуска стипендия. Още като студент Панчо Владигеров постига първите си успехи като композитор. Два пъти печели Менделсонова награда – през 1918 и 1920 г. В същия период (1920-1932) работи като пианист и композитор в Deutsches Theater на Макс Райнхард. „Универсал едисион” във Виена издава партитури на негови произведения, а „Дойче грамофон”, Берлин – грамофонни плочи с изпълнения на Владигеров. През 1926 г. Херберт фон Караян завършва специалност пиано в Моцартеума – Залцбург. На дипломния си концерт изпълнява Концерт за пиано и оркестър №1 – една от ранните творби на Владигеров, отличени с Менделсонова награда.

Завръща се в България през 1932 г. В Музикалната академия в София, носеща днес неговото име, той става първият професор по композиция. Преподава композиция, пиано и камерна музика около четири десетилетия. През годините негови студенти са десетки наши творци и изпълнители – Васил Казанджиев, Лазар Николов, Милчо Левиев, Алексис Вайсенберг, Георги Костов, Божидар Абрашев, Стефан Драгостинов, Милко Коларов. Невъзможно е да изброим всички, но не бива да пропускаме Александър Владигеров, неговия син. Талантлив пианист, композитор и диригент той организира интегрален запис на Владигеровите творби. Някои от тях – заедно със СО на БНР. 

Музеен комплекс „Панчо Владигеров” в ШуменНезависимо, че избира да живее в България, Владигеров продължава активно да присъства в музикалния живот на Европа. Носител е на наградата „Готфрид фон Хердер” на Виенския университет (1969). Като изпълнител е гостувал в десетки европейски държави.
Прословутото му чувство за хумор е неотделимо от образа му на безспорен професионалист и ярък творец. Разказват, че постоянно устройвал шеги с приятели, студенти и колеги. За неговия весел характер и пиперлив език и до днес се носят легенди. В „Златния фонд” на БНР са запазени немалка част „конюнктурни” интервюта, свързани с отношението на „другаря Владигеров” към „социалистическото изкуство”.

Годишнината от рождението на Владигеров отбелязват в Москва – с концерт на рождения му ден и гостуваща българска експозиция „За Владигеров – лично”. В къщата-музей „Панчо Владигеров” в родния му град Шумен се организират няколко концерта в негова памет. В единия от тях участват близнаците Ибрахим и Хасан Игнатови – пианисти, лауреати на конкурса „Панчо Владигеров”. Предвидено е и матине за най-малките. В софийския дом на композитора, също превърнат в музей, на рождения му ден ще свири клавирното дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова. А преподаватели и студенти от НМА „Панчо Владигеров” посвещават на своя патрон няколко различни програми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15