Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Деянов – една балетна легенда на 65

Снимка: Кирчо Стоичков

Един от най-блестящите солисти в историята на българския балет – Бисер Деянов – е роден на 11 март 1949 г. Завършва в Санкт Петербург академичното хореографско училище „Агрипина Ваганова” в класа на известния педагог Генадий Селюцкий. В продължение на почти три десетилетия Бисер Деянов е премиер солист в Софийска Национална опера и балет. Репертоарът му обхваща огромен брой солови роли от класическия, съвременния български, руски и западноевропейски балет. Сред отличията му е златен медал от Международния балетен конкурс във Варна, който по-късно многократно е журирал. Бисер Деянов е работил с едни от най-големите хореографи на XX век, като Юрий Григорович, Серж Лифар и др. Танцувал е на престижни сцени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Дълги години е  преподавал в Националното училище за танцово изкуство в столицата. Сега е педагог в катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, както и в частно училище за танцово изкуство „Галина Уланова” при Руския лицей в София. Сред големите заслуги на Бисер Деянов е възраждането през 2008 г. на първия балетен шедьовър, представен на родна сцена – „Копелия” от Лео Делиб. Спектакълът е поставен по случай 80-годишнината от създаването на българския балет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите - Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15

"Безкрайно"

След дълга творческа пауза, в която ѝ се случиха най-хубави неща – в рамките на четири години два пъти стана майка и написа и защити докторска дисертация в сферата на социалната психология, – Йоанна Драгнева се завърна с нова песен – "Безкрайно".Тя..

публикувано на 14.04.24 в 10:10