Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квартет „Абагар” покорява света с изкуство си

Снимка: личен архив
Младият вокален състав при Шуменския университет „Еп. Константин Преславски ” започва дейността си през 2006 година с участие в Националния фолклорен събор „Мост между поколенията” – Търговище и заслуженото отличие „най-добър студентски състав”. Забелязан е от етномузиколога Румяна Цинцарска, която се изказва ласкаво за изпълнението му и кръщава квартета с името „Абагар”. Това е първата печатна книга на новобългарски у нас,издадена от епископ Филип Станиславов от Ореш, Великотърновско. След няколко години момичетата от „Абагар” – Калина Чолакова, Стефка Томова, София Генова и Христина Йорданова, участват във вълнуващ концерт в селото за честванията на 360 години от създаването на книгата.

По съвпадение в село Ореш е родена Сашка Ченкова – диригент и основател на квартета. Тя е хоноруван асистент по народно пеене в Шуменския университет, преподавател в Националното училище за фолклорни изкуства – Котел, сърцата жена, която прави много за запазването на музикалната традиция. „Певиците в „Абагар” са много добри, разказва тя. – Репетициите не бяха чести, но това, което изисквах, беше приятелско отношение, дисциплина, силна връзка с автентичната народна песен. Калина Чолакова, София Генова и Стефка Томова са с музикално образование, а Христина Йорданова, най-ниският глас, е филолог с интелигентен музикален усет. Предизвикателство беше да изберем подходящ репертоар, който да отговаря на натюрела на гласовете. Учих дирижиране при Стефан Мутафчиев в Академията в Пловдив и винаги ми е харесвал неговия стил. С музиката му момичетата намериха своето съкровено, истинско звучене. В първия ни албум „На добро”, издаден от радио Шумен за 75-тата годишнина на БНР, звучат песни на Мутафчиев, Кюркчийски, Кутев и други майстори на автентична народна и ортодоксална музика.”

Сашка ЧенковаЗа осем години на сцената квартетът постига много в художественото претворяване набългарската народната музика. Проявява младежки ентусиазъм, оригиналност, прецизност и изящество в изпълненията си. В две последователни години печели три златни медала от Международния младежки фестивал-конкурс „Фолклор без граници” – Албена. Значителни са успехите му на чужда сцена, чуйте разказа на Сашка Ченкова:

Още с първите си изпълнения в диска „На добро” „Абагар” дава заявка за състав с голям потенциал. Не закъсняват оценките за изпълненията му:

„С изненада, учудване и благодарност слушах квартета в консерваторията на град Пори, Финландия. С чистата звучност и бистрота на звукоизвличането той прави чест на ръководителката, учебното заведение и град Шумен. Ваш Огнян Василев”

„Най-добрият женски вокален квартет, който съм слушал досега и най-хубавите момичета! Пожелавам много професионални успехи и награди” – Сашо Митев от Скопския университет „Св.Кирил и Методий”.

„Прекрасни сте „Абагар”. Възхитихте ме с чудесните си гласове, с изключителното си ансамблово мислене и музициране, с обичта си към народната ни песен! Поздравления за вас, красиви и талантливи момичета и великолепната ви педагожка Сашка Ченкова” – Ваня Монева, диригент на хор „Космически гласове”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10