Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Веселин Топалов отново атакува световния шахматен връх

БНР Новини
Снимка: candidates2014.fide.com

И през 2014 година България остава една от страните, част от елита в световния шахмат. Голяма част от този успех се дължи на гросмайстор Веселин Топалов. Макар че понякога успехите на българския шахмат изглеждат пренебрегвани, почитателите на великата игра по целия свят знаят името на най-успешния български шахматист, който отново е сред претендентите за световната титла.

През 2014 турнирът на най-добрите шахматисти в света се провежда в руския град Ханти-Мансийск и в него участват 8 шахматисти: Веселин Топалов (България), Шахрияр Мамедяров (Азербайджан), Левон Аронян (Армения), Владимир Крамник (Русия), Вишванатан Ананд (Индия), Сергей Карякин (състезава се за Русия), Пьотр Свидлер (Русия) и Дмитрий Андрейкин (Русия). Играчите ще се изправят по два пъти всеки срещу всеки, а победителят ще играе за световната титла срещу настоящия световен шампион Магнус Карлсен. Турнирът на претендентите в Русия ще продължи до края на месец март.

След третия кръг, който приключи на 15-ти март, българският гросмайстор има актив от 1,5 точки след три ремита. В първия кръг Топалов завърши реми с черните фигури срещу Шахрияр Мамедяров на 36-ия ход. Мамедяров заложи на атакуващ стил, но добрата защита на Топалов осигури ремито. Вторият кръг на турнира предложи на българина сблъсък с бившия световен шампион Вишванатан Ананд от Индия, който завърши с ново реми. В събота Топалов игра с белите фигури срещу арменския гросмайстор Аронян, който заема второ място в класацията на Световната федерация по шахмат (FIDE). Българинът добави още половин точка след ново реми, но победата щеше да бъде по-голям подарък за рождения ден на Топалов, който навърши 39 години. Той имаше превес на дъската, но Аронян успешно блокира атаките му и двамата си разделиха една точка.

Веселин Топалов е роден през 1975 г. в Русе и още като дете демонстрира своя изключителен шахматен талант, които по-късно ще прослави България. На 12 годишна възраст той вече е майстор на спорта, а през 1993 вече е в топ 10 на световния шахмат. От 1994 г. досега Топалов е безспорен лидер на националния отбор на страната в този спорт. През 2005 година доказва, че е най-добрият в света. В Аржентина той е сред 8-те най-силни шахматисти на планетата и печели турнира с точка и половина преднина пред втория. През 2006 година Топалов постига личен коефициент ЕЛО от 2813 и този резултат го нарежда в топ 5 на играчите с най-висок коефициент в света. През 2009 Топалов отново достига този коефициент и показва, че няма намерение да слиза от върховете в този спорт. През 2010 отново атакува световната титла, но губи в директния сблъсък срещу тогавашния действащ шампион Вишванатан Ананд.

Още от категорията

5kmrun selfie обедини бегачи от цяла България

Главното състезание в живота е това със самия себе си. Победата в тази битка е и най-сладката. В това са убедени всички, които стават част от движението за 5-километрови колективни бягания 5kmrun , завладяло през последните години България...

публикувано на 12.05.20 в 10:19

„3100 мили: Себенадминаване“

„Много енергия хаби нашето общество в стремежа да се противопоставяме един на друг. Бих призовал всички хора да бъдат по-смирени, съобразявайки се с чуждото мнение. Противопоставянето по никакъв начин не ни помага да сме психологически..

публикувано на 05.05.20 в 10:30
Пирин Галов на Pirin Ultra

Ултрамаратонци вече загряват за Run around the clock на Витоша

Много енергия се натрупа у любителите на спорта за времето на извънредното положение в България заради пандемията на Covid-19. След отпадането на забраната за индивидуални спортове на открито, любителите на ултрамаратона вече предвкусват..

публикувано на 04.05.20 в 10:13