Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образование с френско качество в България

БНР Новини
Фабрис Клерфьой
Снимка: личен архив

Франкофонският институт по администрация и управление (ФИАУ) е учебно заведение, което предлага достъп до магистърски програми, подготвени в сътрудничество с френски университети и преподаватели. Създадена през 1996 г. в София да подпомага френскоезичното обучение на студентите от Централна и Източна Европа в областта на администрацията и управлението, тази институция затвърждава с течение на времето своята репутация на културно и научно средище от световно ниво, в което ценностите на франкофонията са издигнати на висота. На 14-и март тази година, възпитаниците от шестнадесетия випуск на ФИАУ получиха дипломите си на впечатляваща церемония, организирана в Аулата на Софийския университет в присъствието на част от космополитния екип от преподаватели на Института и множество гости.

Кристина Хунариян от Армения споделя впечатленията си от лекциите в института:

„По образование съм филолог – с постъпването ми във ФИАУ успях да се ориентирам към икономиката, област, в която институтът предлага доста добри възможности за обучение и реализация. Усвоените познания по икономиката и мениджмънт ще ми бъдат от полза за моето професионално развитие в бъдеще. Определено не съжалявам, че избрах това учебно заведение.”

Десислава Симеонова от България също завършва обучението си във ФИАУ през 2014-а година:

„В това първокласно учебно заведение придобих доста познания и умения, които ще ми бъдат полезни в моя професионален път. Да бъда част от възпитаниците на тази институция ме прави изключително щастлива – това е едно прекрасно начало за моята кариера!”

Давид Люка идва от Франция, за да следва във ФИАУ:

„Преди да дойда тук, завърших магистратура по география във Франция. След това реших да продължа обучението си в друга магистърска програма, а България се оказа един изключително подходящ избор. Във ФИАУ изучавах мениджмънт, това ми позволи да науча доста неща, които не бих могъл да усвоя във Франция. Тук, в София, имах шанса да уча редом с много чужденци, в учебно заведение, което предлага магистърски програми на изключително ниво, с високо квалифицирани преподаватели. Прекарах една година, изпълнена с невероятни преживявания в България и във ФИАУ.”

Поискахме мнението и на един от преподавателите в института – Фабрис Клерфьой, който преподава и в Университета в Нант:

„Преподавам във ФИАУ от 15 години, където чета лекции в областта на маркетинга във фирменото управление и областта на услугите. Подобен тип магистърски програми съществуват във Франция вече повече от 50 години – те предоставят двустранна професионална квалификация на студенти, които преди това са дипломирани в други научни дисциплини. Например в шестнадесетия випуск на ФИАУ имаме инженери, програмисти, юристи, филолози – всички те получават при нас познания по управление, които след това им помагат да се интегрират в различни фирми. Предимството на тази диплома, е че тя се ползва с изключително доверие от страна на работодателите, които не се колебаят да наемат студените, завършващи ФИАУ.”

Всички тези мнения показват приноса на Франкофонския институт по администрация и управление за развитието на висшето образование в България. Съществуването на подобни чуждоезикови образователни средища в нашата страна, със сигурност ще спомогне за подобряване качеството на дипломите и за привличане на чужди специалисти в родните университети.

Досега IFAG са завършили общо около 1200 човека от 40 държави, от които приблизително 850 студенти от Балканите (в това число и около 650 българи).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

2/3 от българите подкрепят демокрацията и членството в ЕС

20,8% от българите искат да живеят при авторитарна власт, други 10% са привърженици на комунизма, показва последното проучване на агенция "Алфа рисърч", поръчано от Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София. 64 на сто от запитаните подкрепят..

публикувано на 21.08.24 в 12:01

Патриарх Данаил се застъпи пред посланика на САЩ за религиозната свобода в Украйна

В сградата на Светия синод българският патриарх Даниил прие посланика на САЩ в България Кенет Мертен, предаде БТА. Срещата е по искане на американския дипломат. Патриарх Даниил е изтъкнал дългогодишното ползотворно сътрудничество между православната..

публикувано на 21.08.24 в 09:30

България иска от ЕС защита срещу прекомерния внос на яйца от Украйна

България иска от Еврокомисията да задейства защитен механизъм за българските производители на яйца заради прекомерен внос от Украйна, съобщи министърът на земеделието и храните Георги Тахов. На среща с представители на Асоциацията за промишлено..

публикувано на 21.08.24 в 08:37