Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образование с френско качество в България

БНР Новини
Фабрис Клерфьой
Снимка: личен архив

Франкофонският институт по администрация и управление (ФИАУ) е учебно заведение, което предлага достъп до магистърски програми, подготвени в сътрудничество с френски университети и преподаватели. Създадена през 1996 г. в София да подпомага френскоезичното обучение на студентите от Централна и Източна Европа в областта на администрацията и управлението, тази институция затвърждава с течение на времето своята репутация на културно и научно средище от световно ниво, в което ценностите на франкофонията са издигнати на висота. На 14-и март тази година, възпитаниците от шестнадесетия випуск на ФИАУ получиха дипломите си на впечатляваща церемония, организирана в Аулата на Софийския университет в присъствието на част от космополитния екип от преподаватели на Института и множество гости.

Кристина Хунариян от Армения споделя впечатленията си от лекциите в института:

„По образование съм филолог – с постъпването ми във ФИАУ успях да се ориентирам към икономиката, област, в която институтът предлага доста добри възможности за обучение и реализация. Усвоените познания по икономиката и мениджмънт ще ми бъдат от полза за моето професионално развитие в бъдеще. Определено не съжалявам, че избрах това учебно заведение.”

Десислава Симеонова от България също завършва обучението си във ФИАУ през 2014-а година:

„В това първокласно учебно заведение придобих доста познания и умения, които ще ми бъдат полезни в моя професионален път. Да бъда част от възпитаниците на тази институция ме прави изключително щастлива – това е едно прекрасно начало за моята кариера!”

Давид Люка идва от Франция, за да следва във ФИАУ:

„Преди да дойда тук, завърших магистратура по география във Франция. След това реших да продължа обучението си в друга магистърска програма, а България се оказа един изключително подходящ избор. Във ФИАУ изучавах мениджмънт, това ми позволи да науча доста неща, които не бих могъл да усвоя във Франция. Тук, в София, имах шанса да уча редом с много чужденци, в учебно заведение, което предлага магистърски програми на изключително ниво, с високо квалифицирани преподаватели. Прекарах една година, изпълнена с невероятни преживявания в България и във ФИАУ.”

Поискахме мнението и на един от преподавателите в института – Фабрис Клерфьой, който преподава и в Университета в Нант:

„Преподавам във ФИАУ от 15 години, където чета лекции в областта на маркетинга във фирменото управление и областта на услугите. Подобен тип магистърски програми съществуват във Франция вече повече от 50 години – те предоставят двустранна професионална квалификация на студенти, които преди това са дипломирани в други научни дисциплини. Например в шестнадесетия випуск на ФИАУ имаме инженери, програмисти, юристи, филолози – всички те получават при нас познания по управление, които след това им помагат да се интегрират в различни фирми. Предимството на тази диплома, е че тя се ползва с изключително доверие от страна на работодателите, които не се колебаят да наемат студените, завършващи ФИАУ.”

Всички тези мнения показват приноса на Франкофонския институт по администрация и управление за развитието на висшето образование в България. Съществуването на подобни чуждоезикови образователни средища в нашата страна, със сигурност ще спомогне за подобряване качеството на дипломите и за привличане на чужди специалисти в родните университети.

Досега IFAG са завършили общо около 1200 човека от 40 държави, от които приблизително 850 студенти от Балканите (в това число и около 650 българи).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините продължават и в събота

В събота ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но няма да вали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за..

публикувано на 23.08.24 в 19:05

България днес - 23 август 2024 г.

В „България днес“ този петък се обръщаме към историята. 23 август е Денят на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им и колкото и неприятен да е даден..

публикувано на 23.08.24 в 19:00

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03