Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас и Велико Търново – най-добрите градове за живеене за 2013 г.

БНР Новини
Бургас
Снимка: burgasbg.com

Седмата годишна класация на слушатели и читатели за най-добър град в България излъчи за първи път двама победители. Най-високото отличие „Най-добър град за живеене“ през 2013 г. спечелиха Бургас и Велико Търново. Старопрестолният град получава голямата награда за първи път, докато Бургас – за трети път и за втора поредна година.

Велико Търново Снимка: БГНЕСВ гласуването по интернет двата града събраха еднакъв брой - максималния възможен от 40 точки по общо 20 критерия. Сред тях, освен показатели като местни и чужди инвестиции, инфраструктурни проекти за 2013 г., предстоящи проекти за 2014 г., детски градини и училища, добра екология, култура  и пр., има и такива като толерантност, достатъчен брой слънчеви дни, удобни магазини, безжичен интернет, хубава главна улица, шанс за самолетни полети, качествено медицинско обслужване, близост до море и планини, и дори раждаемост – т. нар. бейби-бум градове. Кметовете на Бургас и Велико Търново – Димитър Николов и Даниел Панов, получиха престижния приз лично от българския премиер Пламен Орешарски.

С какво двата града са спечелили сърцата на българите?

За Радио България двамата кметове-призьори споделиха:

„Може би с това, че в последните години Бургас от един по-индустриален град се превърна в град с колорит и уют, в град за добро прекарване на свободното време, в град за туризъм и спорт. Но също така и в град за младежки дейности и развитие на културни проекти“ – категоричен е Димитър Николов. „Много важен фактор е и това, че ние изключително много залагаме на проекти с еврофинансиране. Не остава тема, по която да не реализираме европроект. Това е нашата основна задача, както и по–добра инфраструктура, по-голямо спокойствие и безопастност в града. И, разбира се, морето и прословутото бургаско гостоприемство?“ – добавя бургаският кмет, според който това привлича и многото чужди туристи. 

„Велико Търново е бил 208 години столица на България. Това е първият град - учредител на Народното събрание. Тук е обявена и независимостта на България“, припомня кметът му Даниел Панов. „Но във Велико Търново ние работим както за съхранение на историческите забележителности и богатата културна програма през годините, така и за жителите на нашия град. Особено с всичко, което направихме в 2013 г. Благодарение на това сега се радваме на над 3 км. асфалтирани улици, 16 нови детски площадки, 6 училища, както и на 3 детски градини, обновени с пари от еврофондовете за енергийна ефективност. Врати отвори първият в България мултимедиен посетителски център „Царевград-Търнов“. Той показва историята на Втората българска държава /1185-1396 г./. Благодарение на него тази година има голям ръст на потока от туристи. За изтеклата 2013 г. туризмът в града бележи 43 на сто ръст спрямо предходната 2012 г. Имаме и най- различни други инициативи, които подобряват градската среда не само чрез европроекти, но и с много инициативи на самите граждани на Велико Търново. Бих казал, че освен историята и културата, градът има и много други дадености, които го правят конкурентен на много други градове в Европа.“

В подразделите на традиционната класация за най-добър град на България, София бе отличена като „най-добър град за културен живот“ и „най-добър бизнес град“. Най-много призьори има сред черноморските ни градове. Варна бе наградена като най-перспективен град. Несебър получи приза „Най-бързо растящ град“ или „бейби-бум“, а Аксаково - „Най-добър малък град“ на България. За първи път тази година бе връчена и наградата „Най-добър български град извън пределите на страната“. Неин носител стана гр. Димитровград /Цариброд/, Сърбия, заради съхранението на българщината и връзките с родината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26