Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас и Велико Търново – най-добрите градове за живеене за 2013 г.

БНР Новини
Бургас
Снимка: burgasbg.com

Седмата годишна класация на слушатели и читатели за най-добър град в България излъчи за първи път двама победители. Най-високото отличие „Най-добър град за живеене“ през 2013 г. спечелиха Бургас и Велико Търново. Старопрестолният град получава голямата награда за първи път, докато Бургас – за трети път и за втора поредна година.

Велико Търново Снимка: БГНЕСВ гласуването по интернет двата града събраха еднакъв брой - максималния възможен от 40 точки по общо 20 критерия. Сред тях, освен показатели като местни и чужди инвестиции, инфраструктурни проекти за 2013 г., предстоящи проекти за 2014 г., детски градини и училища, добра екология, култура  и пр., има и такива като толерантност, достатъчен брой слънчеви дни, удобни магазини, безжичен интернет, хубава главна улица, шанс за самолетни полети, качествено медицинско обслужване, близост до море и планини, и дори раждаемост – т. нар. бейби-бум градове. Кметовете на Бургас и Велико Търново – Димитър Николов и Даниел Панов, получиха престижния приз лично от българския премиер Пламен Орешарски.

С какво двата града са спечелили сърцата на българите?

За Радио България двамата кметове-призьори споделиха:

„Може би с това, че в последните години Бургас от един по-индустриален град се превърна в град с колорит и уют, в град за добро прекарване на свободното време, в град за туризъм и спорт. Но също така и в град за младежки дейности и развитие на културни проекти“ – категоричен е Димитър Николов. „Много важен фактор е и това, че ние изключително много залагаме на проекти с еврофинансиране. Не остава тема, по която да не реализираме европроект. Това е нашата основна задача, както и по–добра инфраструктура, по-голямо спокойствие и безопастност в града. И, разбира се, морето и прословутото бургаско гостоприемство?“ – добавя бургаският кмет, според който това привлича и многото чужди туристи. 

„Велико Търново е бил 208 години столица на България. Това е първият град - учредител на Народното събрание. Тук е обявена и независимостта на България“, припомня кметът му Даниел Панов. „Но във Велико Търново ние работим както за съхранение на историческите забележителности и богатата културна програма през годините, така и за жителите на нашия град. Особено с всичко, което направихме в 2013 г. Благодарение на това сега се радваме на над 3 км. асфалтирани улици, 16 нови детски площадки, 6 училища, както и на 3 детски градини, обновени с пари от еврофондовете за енергийна ефективност. Врати отвори първият в България мултимедиен посетителски център „Царевград-Търнов“. Той показва историята на Втората българска държава /1185-1396 г./. Благодарение на него тази година има голям ръст на потока от туристи. За изтеклата 2013 г. туризмът в града бележи 43 на сто ръст спрямо предходната 2012 г. Имаме и най- различни други инициативи, които подобряват градската среда не само чрез европроекти, но и с много инициативи на самите граждани на Велико Търново. Бих казал, че освен историята и културата, градът има и много други дадености, които го правят конкурентен на много други градове в Европа.“

В подразделите на традиционната класация за най-добър град на България, София бе отличена като „най-добър град за културен живот“ и „най-добър бизнес град“. Най-много призьори има сред черноморските ни градове. Варна бе наградена като най-перспективен град. Несебър получи приза „Най-бързо растящ град“ или „бейби-бум“, а Аксаково - „Най-добър малък град“ на България. За първи път тази година бе връчена и наградата „Най-добър български град извън пределите на страната“. Неин носител стана гр. Димитровград /Цариброд/, Сърбия, заради съхранението на българщината и връзките с родината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38

София е част от световното юбилейно турне на Андреа Бочели

Световноизвестният италиански певец Андреа Бочели ще отпразнува 30-годишната си кариера и с българската публика на Националния стадион “Васил Левски”. На 14 септември той ще изнесе грандиозен концерт под звездите, тъй като София е включена в юбилейното..

публикувано на 08.09.24 в 10:51