Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетен фестивал на българския фолклор и традиции в Лондон

БНР Новини
Снимка: архив

Истински празник на българоманията организират нашите сънародници в лондонския квартал Енфийлд. На 22 март там се провежда „Пролетен фестивал на българския фолклор и традиции”. Съставите са общо осемнадесет. По-голяма част от тях представят нашенски танци, но на сцената ще звучат също народни песни и инструментални мелодии. Участниците пристигат от Париж, Лион, Мюнхен, Брюксел и други градове на Европа. Има и представители от град Арма, Северна Ирландия, град Бърно, Чехия. Най-много са групите от Лондон. Сред почитателите на нашите фолклорни традиции са и българи, и чужденци.

Организаторите са Марина Иванова и Николай Вълев от асоциация „Български фолклор и традиции”, създадена преди няколко години. „Искахме да създадем нещо, което да обединява българите в Лондон, да намираме поводи да празнуваме заедно” – разказва Марина Иванова. В България тя е работила като медицинска сестра, по-късно завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Както повечето ни сънародници, които споделят съдбата на емигрант, сега тя се занимава с нещо доста различно – открила е малка детска градина. Български народни песни и танци изучава активно от три години. В началото се записва в клуб към едно от българските училища в британската столица. Сега е ръководител на танцов клуб „Булгара”. В него има танцьори – деца и възрастни, народен оркестър и малка група певци.

Как е съставена програмата на „Пролетния фестивал…” в Лондон? Защо все повече чужденци основават български фолклорни състави в различни точки на планетата? А българите-емигранти? Носталгията или стремежът към национална идентичност ги привлича в подобни клубове? Отговорите на тези въпроси може да чуете в интервюто с Марина Иванова.

„Децата ни не бива да забравят колко богата и пъстроцветна е нашата традиционна култура” – казва Марина. След многочасовия танцов маратон в Енфийлд, запалените хоротропци от Лондон ще имат възможност да се надиграват около 6 май, когато нашата сънародничка организира традиционното Гергьовско хоро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40