Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът на българите в Украйна събран във фотоизложба

БНР Новини
Снимка: архив

На 20 март в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН (ИЕФЕМ-БАН) беше открита изложба на стари фотографии, разказващи за живота и родовата памет на българите от историко-географските области Бесарабия и Таврия, както и от Крим. Сякаш с надежда отново да бъде възродена българщината в най-чистата й форма – извън граници, език и държавност. Експозицията е част от българо-украинския проект „Конструиране на идентичността в контекста на пан-Европейска мобилност (българите в Украйна и украинците в България)”. Той изследва бита в последните два века на нашите сънародници, заселили тези места. Настоящата изложба е събрала в едно два фотографски проекта, обяснява ръководителят на начинанието от българска страна доц. д-р Петко Христов от ИЕФЕМ. За първи път част от изложените стари снимки под надслов „Българите в Бесарабия. Хроника на ХХ век” са показани през април 2010 г. в Одеския литературен музей. Още тогава става ясно, че крайната цел на фотоизложбата е тя да бъде представена и в България.

„Всъщност целите, които си постави този проект, са изучаване на идентичността в съвремието – какви са процесите, които протичат сред българските общности в Украйна” – казва доц. Христов. „Част от тези процеси и този проект е темата за паметта. Как тези общности помнят откъде са? Как пазят своята българска идентичност? Настоящата експозиция обединява в себе си две изложби. Едната е направена от Българския младежки клуб „Актив” от град Одеса, която представя живота на бесарабските българи. Другата е дело на колегите ни от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки” в град Мелитопол, Украйна, която представя живота на таврийските българи. Искаме да покажем, че българските общности в Украйна са не само бесарабските българи, които са сравнително добре познати у нас. Има и други, не по-малко интересни, но по-слабо проучени диаспори. Затова показваме и снимки от живота на кримските българи, тези които са изселени от Сталин по време на Втората световна война. Когато през 50-те години на миналия век са поканени да се върнат по родните си места, се оказва, че не са допуснати до Крим, а се заселват в няколко околни селища до Милитопол.”

Изложбата в Етнографския музей се състои от автентични стари фотографии на българи от историческите диаспори в Бесарабия, Таврия и Крим. Те разкриват в миниатюра реалността от целия ХХ век. „Всяка снимка е къс разказ за отделна личност или за конкретен момент, за една фаза от историческия процес или за определено събитие от социокултурния живот на тези наши сънародници – сватби, кръщенета, работни ритуали. Снимките са запечатали духа на времето и чрез тях то комуникира с нашето съвремие” – категоричен е доц. Христов.

„Най-важното е, че тези изображения показват запазването на българската идентичност” – посочва той. „На тях ясно се виждат елементи от облеклото и бита, които ги определят като българи. А е престижно да бъдеш българин, защото нашите сънародници там в продължение на 200 години, освен известни с изключителното си трудолюбие, активност и предприемчивост, успяват да запазят родния си български диалект и черти на своята българска култура.”

Фотоизложбата вече беше показана в средата на януари в Сливен, а в началото на март и във Варна. В София тя ще остане до 4 април, след което ще посети още няколко български града.

„Това е изключително важно за културната памет не само за българите в Украйна, но и за нашата, тук, родова памет” – подчертава доц. Христов. „Важно е обществото ни да види как може да бъде съхранено българското в продължение на векове. Да види как тези хора са били и все още са горди от факта, че са българи, макар и далеч от България.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37