Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При комисиите с 19 членове ГЕРБ има най-много представители, а при тези с 15 - колкото БСП

Централната избирателна комисия започна работа по конкретните си задачи, като се опита да намали политическото противопоставяне при определяне на състава на Районните избирателни комисии с 15 членове. При комисиите с 19 членове обаче ГЕРБ ще има най-много представители. Как ще бъдат разпределени мандатите за членове на Районните комисиите, посочи говорителят на Централната избирателна комисия  Александър Андреев:

В районите, които са с до девет мандата за народни представители, комисиите са в състав от 15 членове, като в този състав са 13 членове за парламентарно представените партии и коалиции и по един член за политическа партия НДСВ и съответно "Синята коалиция" , които имат членове в Европейския парламент. По отношение на комисиите, които са в районите от 10 и повече от 10 мандата за народни представители при последните избори, за тях са определени 17 членове и по един за НДСВ и за "Синята коалиция".

Александър Андреев обясни и как ще бъдат разпределени партийните квоти и районнните избирателни комисии:

При комисиите, които са със съответно 15 членове ще бъдат 5 за политическа партия ГЕРБ, 5 за "Коалиция за България", двама за ДПС, един за "Атака" и съответно, по един член за НДСВ и за "Синята коалиция", а в другите комисии, които са с 19 членове, съответно са 7 за политическа партия ГЕРБ, 6 за "Коалиция за България", двама за политическа партия ДПС и двама за политическа партия "Атака" и по един, съответно, за политическа партия НДСВ и "Синята коалиция".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!