А докато журито опитваше и решаваше, вниманието ни бе привлечено от демонстрацията на т. нар. декантиране на вино, направена от Ина Захариева от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".
След артистично представената луксозна ресторантьорска услуга, с чиния в едната ръка и фотоапарат в другата, разгледахме и опитахме от блюдата с народни рецепти от Видинско, където наш консултант бе Пролет Борисова, председател Видински фонд "Читалища".
Кметът Герго Гергов връчи приза "Видински рибен специалитет" на главния готвач на ресторант "Пуерто 77" Светослав Матеев Стойчев за ястието "Дунавска риба в морска сол".
Всички участници получиха грамоти, а Видински фонд "Читалища" и специална награда за съхранение на традициите във Видинския край.
Според народните вярвания, за да е добра годината, на Благовец човек трябва да е сит, доволен и с пари в джоба. Така се почувстваха в навечерието на празника всички гости на откриването на туристическия сезон във Видин, което завърши с едночасова разходка с кораба "Балканската принцеса" по река Дунав, в компанията на квартет от Симфониета Видин. И аз бях там, ядох и пих, и по брадата ми тече...
Що е то декантиране на вино, каква е рецептата на отличения ресторант- "Дунавска риба в морска сол", и как се приготвят народните рецепти "Качамак със сирене", туршия "Пияно грозде", десерт "Пелте с орехи", "Риба на пита", както и други кулинарни тайни, споделени лично от майсторите- чуйте в прикачения аудио файл!
Започваме новата седмица с почит към света Анна – покровителка на майчинството. Ще ви разкажем как овцете на бай Георги от Велинград успяха да обединят хората от региона и страната. Специално за Радио България от Канада ще се включи Емилияна Благоева,..
На 6 декември в "България днес" говорим смисъла на празника, посветен на Св. Никола, за проекцията му в традиционната българска култура. Посещаваме и Поморие, за да узнаем има ли още рибари в..
В "България днес" на 5 декември ви срещаме с композиторката Александра Карастоянова-Херментин, отличена наскоро от град Залцбург с голямата награда за изкуство, която се присъжда за цялостно творчество и принос към културния живот. След това се пренасяме..