Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ алармира за редица нарушения на трудовите права в Плевенско

Снимка: БГНЕС

Липсата на трудови договори, нередовното изплащане на трудови възнаграждения, както и осигуряване върху минималната работна заплата са сред основните нарушения на трудовите права на работещите в Плевенска област. Това показва анализ на местната организация на КНСБ. 

От началото на годината до момента двойно са се увеличили хората, които са сигнализирали, потърсили помощ и консултация от експертите на КНСБ в Плевен. Сред проблемите работниците сочат полагането на извънреден труд извън законовите разпоредби, преминаване от безсрочен на срочен трудов договор. Установени са и случаи на експлоатация на женски и детски труд. 

Регионалния лидер на синдиката Янчо Андонов добави: 

Масово се практикува по работа 10-12 часа без седмична почивка и отпуск. Неправомерни уволнения, груби нарушения на човешките права и синдикални, разбира се. Някъде имаме и физическо насилие.

Тревожи и още един факт: на някои места работодатели оказват натиск и сплашване върху председателите на местните структури. КНСБ в Плевен подготвя сигнал с конкретни примери са антисиндикализъм и дискриминация на синдикални членове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!