Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботи в помощ на възрастни хора и инвалиди

БНР Новини
Модел на крачещ мобилен робот
Снимка: Румяна Цветкова

Роботи, които разпознават гласови команди и изпълняват различни задачи. Ако доскоро това бяха само персонажи от научната фантастика, то напоследък те започват да се превръщат все повече в реалност. Прогнозите на учените са, че до 15 години те ще влязат в дома ни и ще се превърнат в наши помощници. С развитието и усъвършенстването на изкуствения интелект са се заели изследователи от цял свят, в това число и българи. Сериозни постижения в тази насока има Институтът по системно инженерство и роботика към Българска академия на науките. Негови представители са разработили фамилия роботи – Робко 11, Робко 12 и нова мобилна робо-платформа. Финансирането е по европейски проект на Седма рамкова програма за научни изследвания.

Робко 11 / Снимка: Румяна Цветкова„С помощта на тези роботи ние сме в състояние да направим крачка напред в индустрията и да помагаме в зони, където има вредни химикали, радиоактивно заразяване – обяснява за Радио България акад. Чавдар Руменин, директор на Института по системно инженерство и роботика. – Един робот може да бъде в ползва освен на индустрията – да пренася тежести, да работи в рискови зони, но може да намери приложение в областта на националната сигурност, както и да бъде в помощ на човека или това са т.нар. сервизни роботи. Имаме такъв проект „Технологии за независим живот и социално включване”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Целта е да помогнем на възрастни и на хора в неравностойно положение, да направим живота им по-пълноценен, социализирайки се по един по-естествен начин.”

Очакванията са първоначално цената на подобен робот-асистент да бъде колкото тази на лек автомобил. „Масовото му производство обаче ще доведе до падането на тази цена, така че да влезе в дома на всеки нуждаещ се човек”, твърди доц. Найден Шиваров, който е един от учените, работещи над фамилията български роботи и добавя:

„Те ще живеят в дома им и ще ги подпомагат през цялото денонощие, изпълнявайки различни задачи, като например да донасят храна, вода, да се свързват през интернет с близките, със социални работници, лекари. При спешни случаи роботът ще се свързва с Бърза помощ. Това ще бъде възможно благодарение на разработения софтуер, с помощта на който те ще могат да разпознават движения, предварително ще бъдат програмирани да изпълняват конкретни задачи през определен интервал от време.”

Изкуственият интелект може да бъде програмиран според нуждите на съответния човек. Например той ще дава лекарства на определен час. Ако човекът откаже да ги изпие, домашният помощник ще се обади по телефона на роднина. Българските учени продължават да работят над софтуера, като целта им е роботът да бъде напълно безопасен за човека. Възрастните и хората с увреждания ще имат също възможност да избират между различни възможности за управление и комуникация с него чрез джойстик, таблет или просто чрез говор и жестове.

Учените от Института по системно инженерство и роботика работят по още много други проекти, като например безконтактен електромер, предаващ гласова информация в помощ на незрящи, крачещ мобилен робот, роботизирана ръка и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30