Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мариана Цветкова – за важните срещи, вдъхновението и Академията на Борис Христов в Рим

Снимка: Личен архив
Миланската Скала, оперните театри в Берлин, Мюнхен, Дрезден, Париж, Виена, Рио де Жанейро, Брюксел, Ню Йорк, Детройт, Токио – това са само част от престижните сцени, записани в биографията на Мариана Цветкова. В репертоара й са водещи роли от произведения на Верди, Пучини, Вагнер, Рихард Щраус и др. Определя себе си като музикант, артист, почитател на всички изкуства. „Ако не бях оперна певица, щях да съм художник. Мечтая да имам четка и статив и да се отдам на рисуването. Но това ще стане, след като се разделя със сцената“ – споделя тя.

Сред учителите й е големият бас Борис Христов. При него Мариана се обучава през 90-те – в Българската академия за изкуство и култура в Рим, създадена  от великия ни сънародник. Спомените за него са живи. И до днес те са истински извор на вдъхновение, вяра и оптимизъм.

„Учила съм се от гнева му, от неговата упоритост. Голяма личност. Велик човек... Честен и открит в професионалните си отношения… Имаме много успели български певци по света, но само той създаде академия за българи… Учеше ни как да работим с думите, как да изразяваме личното си отношение, интерпретацията беше на първо място. С примера си ни показа как да бъдем достойни българи, да живеем с хубавите моменти от историята на нашия народ… “


Още от категорията

Старозагорската опера посрещна с аплодисменти "Гласовете на Албания"

Петима известни албански изпълнители – цигуларите Абигейла Воштина и Висар Кучи, Херида Дуро – виола, Марио Гуралуми – виолончело, и сопраното Беса Лугичи, представиха пред старозагорската публика най-значимите произведения на албанската култура,..

публикувано на 24.11.22 в 10:46
 Смесеният хор на БНР

Български произведения в юбилейния концерт на Смесения хор на БНР

През 2022 г. Смесеният хор на БНР навлезе в своя 70-и сезон, който продължава на 23 ноември с концерт в Централния военен клуб. Ще прозвучат произведения от Апостол Николаев-Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги Попов, Александър Райчев, Славил..

публикувано на 22.11.22 в 16:10

Оркестърът за народна музика на БНР започва 70-ия си сезон с пъстър празничен концерт

През 2022 г. Оркестърът за народна музика при БНР празнува седем десетилетия от своето създаване. На тази бележита годишнина е посветен двойният албум, събрал записи от последните десет години, както и концертът, с който се открива 70-ия сезон на..

публикувано на 11.11.22 в 16:00