Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Цветкова – за важните срещи, вдъхновението и Академията на Борис Христов в Рим

Снимка: Личен архив
Миланската Скала, оперните театри в Берлин, Мюнхен, Дрезден, Париж, Виена, Рио де Жанейро, Брюксел, Ню Йорк, Детройт, Токио – това са само част от престижните сцени, записани в биографията на Мариана Цветкова. В репертоара й са водещи роли от произведения на Верди, Пучини, Вагнер, Рихард Щраус и др. Определя себе си като музикант, артист, почитател на всички изкуства. „Ако не бях оперна певица, щях да съм художник. Мечтая да имам четка и статив и да се отдам на рисуването. Но това ще стане, след като се разделя със сцената“ – споделя тя.

Сред учителите й е големият бас Борис Христов. При него Мариана се обучава през 90-те – в Българската академия за изкуство и култура в Рим, създадена  от великия ни сънародник. Спомените за него са живи. И до днес те са истински извор на вдъхновение, вяра и оптимизъм.

„Учила съм се от гнева му, от неговата упоритост. Голяма личност. Велик човек... Честен и открит в професионалните си отношения… Имаме много успели български певци по света, но само той създаде академия за българи… Учеше ни как да работим с думите, как да изразяваме личното си отношение, интерпретацията беше на първо място. С примера си ни показа как да бъдем достойни българи, да живеем с хубавите моменти от историята на нашия народ… “
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15