Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как в Търговище се справят с безработицата

Когато един кмет на община по професия е хирург, той действа като такъв и в публичната си дейност. Д-р Красимир Мирев, кмет на община Търговище, Североизточна България, вече четвърти мандат, е впрегнал възможностите на общинската управа, за да разреши най-големия проблем – да се намери работа за хората. Безработицата в общината се движи около 12 процента, което не е малко. И макар програмите за заетост да дават някакво временно препитание на част от безработните, всичко зависи от раздвижването на икономиката, която създава работни места. Впрочем, доста жители на общината, предимно по-младите, са се ориентирали към друго решение на проблема и това е сезонния труд в други държави-членки на ЕС. Няколко месеца като берачи на плодове или друга селскостопанска работа извън България ги подкрепят финансово за останалите месеци от годината, в които са принудени да стоят в къщи. Ефектът се усеща не само във финансово изражение, казва кметът Мирев. „Освен това инвестират в ремонт на къщите си, облагородяват дворовете с цветя и овошки и те стават приятна гледка”. Той добавя:

Снимка: targovishte.bg„Това, с което ние можем да допринесем като община, е да даваме възможност на доста хора за постоянна работа главно чрез общинските фирми и предприятия. Например чрез предприятието за охрана на публичната общинска собственост – говоря за детски градини, училища и други, на които се налага такава охрана, била нощна, било денонощна. Разкриваме работни места и чрез другите общински фирми, главно „Флора”, която се занимава с поддържането на зелените площи. Но най-много възможности за заетост има в социалните услуги. Имам предвид социалния патронаж за възрастни, дейностите, свързани с хора в неравностойно положение, както и приемни семейства. Тази услуга се разви много силно на територията на Търговище. По отношение на временната заетост по различни програми, използваме възможностите, които те ни дават, но в пролетно-летния сезон те са значително по-малки. Повече нужда от временна заетост има през есенно-зимния сезон, напр. при почистването на пътищата, главно в селата.”

Що се отнася до бизнеса – създали сме всички възможни облекчения, за да може той да развива дейност и да създава работни места, казва Красимир Мирев. Според него, вече се усеща макар и крехко, „размразяване” след икономическата криза. „Раздвижва се инвестиционният процес, оживява се пазара на жилища – броят на строителните разрешителни се увеличава и смятам, че се отлепяме от дъното”, казва Красимир Мирев.

„Още преди две години разгледахме възможностите да облекчим, да премахнем всичко излишно, за да може един инвеститор много бързо да се справи. Това се отнася предимно за малкия и среден бизнес, но най-вече за онези фирми, които нямат опит или сега започват. Затова ги подпомагаме най-много в рамките на съществуващото законодателство.От 10 години съществува регионален център за развитие на територията на общината, който им предлага услугите си и ги подпомага при изработването на проекти, с които да усвоят финансиране.”

Според Красимир Мирев, има почва една още неизбистрена идея в публичното пространство – да се използват безработни, които да подпомагат структурите на местните полицейски управления в страната. „Ако правилно се „изпипат” нещата, това би помогнало да се намали битовата престъпност”, смята той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11