Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В днешния брой на предаването "Едно": социалните услуги за възрастни

С грижа за възрастните хора във Видин

| обновено на 31.03.14 в 16:22
С грижа за възрастните хора...
Снимка: РАДИО ВИДИН
Социалните услуги се определят като дейности, които подпомагат и разширяват възможностите на лицата да водят самостоятелен начин на живот и се извършват в специализирани институции и в общността. Законовото определение за "социални услуги" разглежда социалните услуги като дейности, насочени към подкрепа на подпомаганите лица за водене на пълноценно съществуване и за социално включване в обществото. Социалната интеграция на лицата се явява съществен елемент на понятието "социална услуга", която следва да бъде разработена и предоставена по начин, гарантиращ на лицето водене на самостоятелен начин на живот, а не поставяне на лицето в зависимост от услугата, съответно от институцията.


В днешния брой на "Едно" ще ви запознаем със социалните услуги за възрастни, които се предлагат на територията на Видин, след като вече знаем как работят Центърът за временно настаняване и социалната трапезария във Видин.

Започваме с проект "Помощ за вас". Заключителна пресконференция по него се проведе през изминалата седмица. Дейностите са реализирани по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Инициативата бе с продължителност 14 месеца.

"Услугата до голяма степен се припокриваше с услугата "Личен асистент" и за много хора не беше ясно, първоначално при стартирането. Не се възприемаше условието за почасовата услуга, т.е. условието е един домашен помощник да обслужва двама и повече потребители. Много големи усилия ни трябваха, за да обясним разликите между двата проекта. Тази стурктура, на звеното за услуги в домашна среда, в изпълнение на т.6 от договора между Агенцията за социално подпомагане и Община Видин ще продължава да фонкционира още 1 година след завършването на проекта. През проекта са преминали 119 потребители, от тях 83 бяха хора с увреждания и 39 души бяха самотно живеещи възрастни хора", каза ръководителят на проекта Слави Янакиев.

Една от услугите за възрастни хора във Видин е "Домашен социален патронаж". Представя я управителят на направление "Социални дейности" в Община Видин Роми Гергова:

"Към днешна дата потребители на патронажа са 102 човека, като служителите обслужват и обществената трапезария, в която пък се хранят 108 човека. В домашен социален патронаж работят 7 човека, едно от тях е калкулант и отговорник, като ръководител на патронажа. Останалите са на длъжности разносвач. За услугата може да кандидатства всеки, който може да докаже доход като пенсионер. Патронажът обслужва не само град Видин, а и т.нар. селски линии - от Дунавци - Въртоп-Жеглица-Гайтанци-Ивановци и втората линия Дунавци-Търняне-Синаговци. Имам линия в село Гомотарци, която обслужва Златорожието - селата Покрайна, Кутово, Антимово, Кошава, Сланотрън, както и самото Гомотарци. Другата линия е в посока Градец-Иново-Майор Узуново-Динковица. Последната селска линия е Новоселци-Слана Бара-Войница-Пешаково. Всеки ден потребителите получават своята храна, в петък получават и сух пакет за почивните дни. При ползване на пълния пакет услуги таксата е 60% от пенсията на лицето. Когато се ползва частично от предлаганата храна лицето заплаща реалната цена на храната плюс транспортните разходи", обясни Роми Гергова.
 
Дневният център за възрастни хора с увреждания във Видин е с капацитет 15 лица. Медицинско лице посещава Центъра всяка седмица, както и логопед. Екипът, който предоставя услугата, е сформиран от специалисти от направление "Социални услуги и здравни дейности" към Община Видин, като е използвана възможността за субсидирана заетост. В момента там работят 4 човека по такива програми. Има и едно щатно лице от направление "Социални услуги и здравни дейности". От 2012 година се очаква центърът да премине в делегирана от държавата дейност, но все още това не е факт.

Представяме ви и услугите за възрастни в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин.
"В центъра работят 8 специалисти - кинезитерапевт, рехабилитатор, трудотерапевт, специален педагог, логопед, организатор на свободното време и социален работник. Капацитетът на центъра е 50 човека. В момента при нас имаме 52-ма, като са 26 жени и 26 мъже. Услугата при нас се заплаща до 5% от пенсията на съответния потребител", разяснява социалният работник в центъра Диман Михайлов.  

Във Видин има и Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения.

"Защитеното жилище е с капацитет 6 места и е пълно. Дневният ни център за възрастни хора с увреждания е с капацитет 30 места, а в момента имаме 32 лица. През 2007 година открихме второ защитено жилище за мъже с интелектуални затруднения. Шестимата потребители на услугата са изведени от село Куделин. Пълен е капацитета и на това защитено жилище. Най-новата ни услуга, която разкрихме е трето защитено жилище "Св.Бриджид и Св.Петка", с капацитет 6 лица, което също е пълно. Заплащането на услугите зависи от доходите на лицето, обикновено по-голяма част от тях е процент от пенсията, която получават - за защитените жилища 50% от доходите, за дневният център е 30%. Персоналът е според методиката на Агенцията за социално подпомагане. В защитеното жилище има 4 служители, различни са длъжностите. В Дневния център освен ръководител, имаме психолог, социални работници, трудотерапевти, кинезитерапевт, медицинска сестра", разказа Любка Александрова, директор на социалните услуги към Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 14 юни 2024 г.

В „България днес“ на 14 юни ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, звукова картина от местата в България с най-тежки поражения от мощната буря снощи, хроника на събитията с балкански адрес от..

публикувано на 14.06.24 в 19:00

България днес - 13 юни 2024 г.

В „България днес“ на 13 юни разговаряме с Люк Леви, директор на Френския културен институт в София, по повод поредицата от кръгли маси и културни събития в различни европейски градове, озаглавена „Изправени пред войната. Европейски диалози“, която днес..

публикувано на 13.06.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 4

В четвъртия брой на "Часът на Радио България…" ви отвеждаме при българите в Одрин, за да научим повече за българската общност там, за  черквата "Свети Георги Победоносец ", за наследството, завещано от отец Александър Чъкърък, за църковните служби на..

публикувано на 13.06.24 в 12:51