Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега няма да искаме разполагане на допълнителни части на НАТО

Ангел Найденов
Снимка: БГНЕС

Засега България няма да иска от НАТО да разположи допълнителни военни части и техника у нас. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов след заседанието на парламентарната комисия по отбрана: 

Не виждаме необходимост в този момент да искаме допълнително разполагане на личен състав и на техника на нашите партньори и това е извод не само на политическото ръководство на Министерството на отбраната, но и на военната експертиза.

Преди два дни бившият министър на отбраната в правителството на ГЕРБ Аню Ангелов поиска разполагане на американски изтребители F16 в авиобазата "Граф Игнатиево" край Пловдив.

По-рано днес по време на конференцията по повод 10-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО военният министър посочи като най-голямото предизвикателство модернизацията на армията и поиска повече средства:

Изграждането на отбранителната способност и постигането на целите на въоръжените сили няма как да стане с непрекъснато орязване на бюджета за отбрана, това не е прищявка, това не е каприз на мен като министър на отбраната. Става дума за една премислена позиция, която да допринася за увеличаване на гаранциите за нашата национална сигурност.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!