Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция Mobcon и бъдещето на мобилните технологии

БНР Новини
Снимка: www.phonearena.com

Преди 15 години обемисти мобилни телефони с монохроматичен дисплей и възможност за изпращане на текстови съобщения бяха върхово постижение в сферата на комуникациите. Днес приемаме мобилния телефон за даденост и избираме от модели, чиито функции дори не познаваме напълно. Миниатюрни чипове съхраняват стотици гигабайта информация, а безжичната връзка с интернет смятаме за необходимост.

Мобилните технологии и комуникации осезаемо променят света и са една от най-бързо развиващите се сфери на технологията. Но какво наистина ни очаква в бъдеще? Отговор на този въпрос се опитва да даде конференцията Mobcon, която ще се проведе за първи път в България. Повече от Николай Любчев, един от организаторите на събитието:

Снимка: mobcon.bg„Това е конференция за мобилни технологии и тяхното използване за програмиране на мобилни устройства. Конференцията ще бъде на пети април в София. Предишните две издания на Mobcon бяха в Минеаполис, САЩ. Целта на събитието е да събере на едно място лектори от световни компании, лидери в областта си, като Google, Soundcloud, Mozilla. Тези лектори ще се срещнат със специалисти от България и региона, които имат интерес в мобилните технологии. На конференцията ще бъдат представени повече от 20 лекции в пет паралелни потока. Лекциите ще бъдат в сферата на разработване на софтуер за мобилни устройства, монетизацията на мобилни приложения, мобилните технологии от гледна точка на големите компании и други. Ще има и чисто технологична част. Ще се разгледат и въпроси за дизайна на приложенията от гледна точка на самите потребители.”

Попитахме господин Любчев кои са най-новите и интересни постижения и се поинтересувахме от модата в мобилните технологии.

„В последните години се наблюдава бум на смартфоните. В света има повече от 1,7 милиарда смартфона в употреба, като през 2017 година се очаква техният брой да достигне 2,5 милиарда. Освен смартфони, в употреба са и много други устройства като таблети, умни часовници и други. Скоро дори и домакинските уреди ще имат своя операционна система. Сами разбирате, че това е един огромен пазар, който ще продължава да расте. Едно от нещата, които навлизат в живота ни, все повече са така наречените ‘wearables’ или вещи, които притежават собствена операционна система и могат да измерват например дали ходим правилно, нашия пулс и доста други интересни неща, които да подобрят начина ни на живот.”

Значителен брой българи използват „умни” телефони в ежедневието си и тези устройства постепенно се превръщат в основен инструмент за достъп до информация. Програмите на БНР вече също могат да се слушат на таблети, смартфони и други устройства, благодарение на новото безплатно мобилно приложение, което е достъпно в Google Play. В най-скоро време Радио България също ще предложи на потребителите собствено мобилно приложение.

България е една от страните с добри компютърни експерти, но бурното развитие на технологиите прави техния брой недостатъчен. Според анализатори потребностите на индустрията ще стават все по-големи и търсенето на експерти, специализирани в сферата на мобилните технологии, ще расте. Български студенти също ще вземат участие в Mobcon, наред с програмисти и експерти от цял свят. По време на събитието ще бъдат представени и проектите финалисти в конкурс за най-иновативна идея или прототип на мобилно приложения, а трите най-добри проекта ще получат парична награда. Целта е стимулиране на развитието на младите експерти в областта на мобилните технологии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предстои леко захлаждане и краткотрайни валежи с гръмотевици

След полунощ  ще се изясни над по-голямата част от страната, като по-значителна облачност ще има над крайните югоизточни райони, където ще превалява дъжд с гръмотевици. Във вторник, 27 август, до обяд над повечето райони ще преобладава..

публикувано на 26.08.24 в 19:45

Ниски добиви на слънчоглед в Добричко заради сушата

Със среден добив от 150 кг/дка стартира жътвата на слънчоглед в област Добрич при 170 кг/дка миналата година, показват данните на Министерството на земеделието и храните. Прибирането на маслодайната култура все още не е започнало в общините..

публикувано на 26.08.24 в 16:37
Киево-Печорската лавра в Киев, една от най-големите светини на православието в Украйна

Защитници на каноничната УПЦ в Украйна издигнаха глас в защита на православието

Решението на украинската Върховна рада да обяви извън закона Украинската православна църква (УПЦ) събра представители на различни поместни църкви, които издигнаха глас срещу гоненията на православни в Украйна. В пресконференция в..

публикувано на 26.08.24 в 14:43