Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бумът на банковите печалби: реален или само на хартия?

Последните данни на БНБ за финансовото състояние на търговските банки в страната сочат, че през февруари тази година банките в България са на печалба, която е с близо 60% по-голяма, отколкото през същия месец една година по-рано. Тя е на стойност около 40 милиона евро, което може и да не е кой знае каква сума по международните стандарти, но хич не е за подценяване в условията на все още тлееща финансова и икономическа криза почти навсякъде в Европа. А криза означава спад на печалбите.

При българските банки положението изглежда точно обратното – печалбите растат и за двата първи месеца на годината са общо с 35% на годишна база по-високи, отколкото през 2013 г. До скоро това не беше така. И наистина, за цялата минала година те прибраха близо 300 млн. евро печалба, което беше резултат, по-добър с едва 9 млн. евро от предходната. Ако сегашната тенденция се запази, през 2014 г. положителният финансов резултат на финансово-кредитните институции в страната ще достигне около 500 млн. евро, т.е. близо два пъти по-добро постижение, отколкото година по-рано.

И досега беше известно, че банките в България са в добра форма и че са доста по-стабилни, отколкото много от по-именитите и по-големи финансови институции в Европа и в света, но все пак това са силно впечатляващи резултати от всяка гледна точка. На какво се дължат? Първо, банките правят огромни усилия да свият разходите си, включително и разходите по лихвите, които изплащат на вложителите и кредиторите. Това, разбира се, е неизгодно за вложителите, но пък изборът не е голям и алтернативите не са за всеки. Второ, много банки извършват все по-смели счетоводни операции и не се страхуват да отписват като несъбираеми все повече лоши кредити от своите портфейли. Други проблемни вземания пък се прехвърлят към колекторски фирми на дългове, които поемат отговорността да получат дължимите средства. А всичко това се отразява на счетоводните баланси на финансовите институции в положителен аспект.

Орязването на разходите е едната страна на медала, другата страна би трябвало да са растящите приходи от комисионни, такси и лихви по кредити. Такива обаче не се наблюдават или са несъществени и не могат да окажат значително влияние, още по-малко да са основната причина за истинския бум на печалбите на банките. Експертите и наблюдателите изказват в това отношение предположението, че в момента се наблюдава един вид финансово-счетоводно преструктуриране в банковия сектор, което очевидно е временно явление. И че за съжаление неговите внушителни и респектиращи галопиращи печалби не отразяват някаква динамика и ръст на реалната икономика, а по-скоро са резултат на вътрешно преподреждане и почистване на активите и пасивите. Следващите няколко месеца ще покажат дали това са само временни и до известна степен само на хартия печалби, или финансовите институции навлизат в етап на експанзия, която неизбежно трябва да намери отражение и в националната икономика. Засега прогнозите са доста предпазливи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00