Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писано яйце за Великден

БНР Новини
Снимка: БГНЕС




Умението на българина да трансформира традициите е създало цяла поредица обреди, с които посрещаме Великден. По нашите земи религиозният празник не заменя изцяло пъстрите езически обичаи, с които посрещали пролетта. Някои от тях запазват автентичния си вид, но повечето се „християнизират”, без да променят същността си. Най-големият празник за православието донася със себе си традицията да се боядисват яйца. Както в много дейности и тук въображението на българката сътворява чудеса.

В митологията на много народи яйцето е символ на вечния живот. От златно яйце, символ на слънцето, се ражда светът. Символ на безсмъртието, то крие под черупката си магическата сила да лекува, да предпазва от болести и бедствия. У нас и досега се подаряват сварени боядисани яйца, за разлика от много други страни, където те са изместени от шоколадови, сувенирни и пр.

„За българина яйцето трябва да е „пълно”, за да донесе със себе си пожелание за „пълна къща, пълни хамбари, много деца в семейството” – думи на доц. д-р Светлана Ракшиева от Етнографския институт с музей. От години тя се занимава със сериозни проблеми като етнически общности, идентичност и др., но всяка свободна минута посвещава на една уникална българска традиция – писаните яйца. Изследвала е, усвоила е и е описала всички съществуващи техники. Повече от десет години преподава опита си на деца, учители, на всички, които приемат предизвикателството да рисуват върху овалната повърхност на яйцето.

Снимка: БГНЕС
„Прави впечатление, че българските писани яйца са графични” – казва доц. Ракшиева. Една от особеностите на българските изображения са триделните свастики – соларен символ. Както и „стълбата на живота” – спирала, която се издига до „върха” на яйцето. Също – пеперудата, символ на душата и възкресението, лозата – религиозен, но и фолклорен символ и др. У нас яйцето е останало обреден подарък, а украсите не са взети от дърворезба, керамика или бродерия, както е при други народи. Мотивите идват от Великден и следват овала на яйцето.”

Друга важна особеност на българските писани яйца е, че не са се превърнали в индустрия, както на Запад. И още нещо – по тях не се изписват любовни послания, познати в другите европейски страни. Всяка година майсторките от Велинградско и Ихтиманско покриват великденските яйца със същите орнаменти, които помнят от детството си. А писаното яйце си остава едно от най-красивите пожелания за здраве, щастие и любов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05