Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тангуарда“ представя неизпълнявани творби на Пиацола

БНР Новини
Мария Мартинова
Снимка: личен архив
„Танго без граници“ е концерт от афиша на Европейския музикален фестивал. Зад това заглавие стои интересна и необикновена програма, която на 9 април ще изпълни ансамбъл „Тангуарда“. Формацията е позната на българската публика от 2009 г., когато за пръв път гостува у нас, а през 2012 г. взе участие и в международния фестивал „Мартенски музикални дни“ – Русе. Основател и лидер е Мария Мартинова. Младата българска пианистка живее в Белгия през последните години. Завършила е Джулиард скуул в Ню Йорки Кралската музикална академия в Лондон. По-късно любовта към танго-музиката я отвежда в Ротердамската консерватория, където учи при утвърдени майстори на този стил.




Нека припомним, че наред с „Тангуарда“, Мария е автор на още няколко проекта, представящи съвременното лице на тангото. Един от тях се нарича „Париж – Буенос Айрес... Една любовна история“, изпълнители са цигуларят Сирил Гарак  и Мария Мартинова. Тази  програма беше записана в Първо студио на БНР, в момента се подготвя албум със същото име.





В интервю за Радио България Мария разказва за програмата на предстоящия концерт, в която са включени непубликувани творби на Астор Пиацола. Как амбициозната българка е стигнала до тях? „Предпочитам това да си остане моята малка тайна и да мисля за магията, която ще съпреживеем заедно с публиката на 9 април. Винаги с огромно вълнение свиря в България, българската сцена е нещо специално за мен“– казва още тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05