Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не са открити нарушения при великденските храни


Не са открити нарушения и при най-купуваните преди Великден стоки - яйца, козунаци и агнешко месо, сочи анализът на областната дирекция на Агенцията по храните.

Само три вида бои за яйца са спрени от пазара и то не защото са вредни, а защото етикетът им не отговаря на изискванията, съобщават инспекторите.

При агнешкото потребителите трябва да внимават за наличие на печат, който доказва, че месото е доставено от легитимен производител.

И великденската салата е безопасна, твърдят контрольорите: 

Имаме заложена мониторингова програма, според която се вземат на определен интервал от време зеленчуци за лабораторен анализ. Към момента имаме изследвани листни зеленчуци - марули, салати, зелен лук, репички. Краставици сме вземали за изследвания. И лабораторно е доказано, че няма отклонения, няма наличия на нитрати в предлаганите към момента на пазара. 

Ежедневните проверки продължават до Гергьовден, а на сайта на Агенцията има телефони, на които всеки може да подаде сигнал за проблем с храните в търговската мрежа. Според директора на Агенцията Пламен Моллов, през последния месец ефектът от контрола се е повишил над 150 пъти  последния месец. Заради пропуски през миналата година са отстранени 7 души. Дирекцията в София контролира над 20 000 обекта. Често сигнали там постъпват от конкурентни фирми в същия бранш, коментираха в Деня на отворените врати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!