Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО поиска България да превъоръжи военновъздушните си сили

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази седмица генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен проведе в София срещи с президента, премиера и министрите на отбраната и външните работи на България. Потвърди се предположението, че гостът ще поиска страната да превъоръжи военновъздушните си сили със западни изтребители. Руските са несъвместими с летателните машини на НАТО, а поддръжката и модернизирането им зависи изцяло от руската компания РСК "МиГ". Събеседниците на генералния секретар бяха изразили склонност за подобно превъоръжаване още в дните преди посещението, но въпросът е с какви средства то да стане. НАТО иска от съюзниците си да заделят за отбрана 2% от брутния вътрешен продукт, а сега България е под 1,5%. Ето защо, освен варианта сама да придобие машини на втора ръка, тя проучва и възможността за съвместна покупка с други държави от Източна Европа. Решение правителството трябва да вземе към средата на тази година.

Русмусен не изключи евентуално разполагане на военни части и техника на НАТО в България с уговорка, че това би станало след като алиансът актуализира отбранителни си планове. Актуализация се очаква в близките дни.

В контекста на обсъжданията на предстоящата среща на върха на НАТО, българската страна изрази твърда подкрепа за отправянето на покана за присъединяване към Черна гора.

Както се очакваше, основен акцент бе поставен върху развитието на украинската криза. В това отношение българската страна остана на позицията, че единствените средства за разрешаване на кризата са политическият диалог и дипломатическите инициативи.

Визитата на генералния секретар бе внимателно следена от руската страна. В деня на разговорите посланикът на Москва в София Юрий Исаков отхвърли твърденията, че руски самолети извършват извънредни полети край българското въздушно пространство. И даде да се разбере, че напрежението около кризата в Украйна не се е пренесло върху руско-българските отношения. В потвърждение съобщи, че посещението на председателя на руската Дума в България в началото на май не е отменено, а няма промяна и в намеренията за визита на председателя на българския парламент в Русия. Преди седмица посланикът се договори с премиера Орешарски през юни да се проведе и заседание на смесената българо-руска комисия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10