Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европроект повишава конкурентоспособността на пазара на труда

БНР Новини
Снимка: validirane.mon.bg

Ако човек има някакви умения, например в строителството, но няма документ, с който да удостовери това, може да го получи, като покаже на практика своите умения. Своебразното доказване пред комисия от експерти от работодателски организации и преподаватели в професионални гимназии дава възможност за официално признание на уменията в дадена област и получаване на сертификат. Това е целта на проекта „Нова възможност за моето бъдеще”, който се осъществява с финансиране от европейската програма „Развитие на човешките ресурси” на стойност 5 млн. и 800 хил. лева. Той е насочен към хората, които искат да повишат квалификацията си, за да запазят работните си места, или пък да намерят работа. Емилияна Димитрова, експерт в Министерството на образованието и ръководител на проекта, обяснява:

„Има определени професионални гимназии, които извършват това така наречено валидиране. Човек се насочва към това училище, което знае, например, че е професионална гимназия по строителство, там го посрещат и преценяват неговите шансове. Ако той няма никакъв документ, но все пак твърди, че е работил, му се прави един входящ тест. Човекът показва практическите си умения, този процес трае не повече от един-два часа и експертите-учители преценяват каква квалификация може да бъде осигурена на това лице. Ако той има възможност да получи по-висока квалификация, тоест има нещо, което не е доучил, не е допрочел, може да се върне и да си го допрочете. И отново да се яви в училището, където му се организира съответния изпит за придобиване на тази квалификация. Тя може да бъде свързана с усвояването на цяла професия в областта на строителството, но може да докаже неговите умения само за някаква длъжност или за някаква част от професията. Например, ако човек работи в магазин за ламинати, на него му трябва такъв документ, че може да поставя ламинати. Тази част от професията може да му се докаже и той с този документ да си намери съответното работно място.”

Най-голям интерес към момента се проявява към професиите в туризма, строителството, текстил и моден дизайн, транспорт, хранителни технологии, електротехника и електроника, селско стопанство, твърди Емилияна Димитрова. Получаването на документ за определена квалификация разширява шансовете на доста хора при търсене на работа и в други държави. Тя допълва:

„Доста хора са се възползвали от първичния етап на този процес, който е свързан с възможността да получиш компетентна консултация. Над 7500 души са се обърнали към нашите консултанти и са разбрали къде могат да валидират своите умения, компетентностите, които са придобили. Възрастовата група, която е проявила най-голямо желание за това, е групата на хора между 45 и 54 години. Нямаме възможност да изследваме защо точно тази целева група е проявила голям интерес, но това е факт. Следващата група е на лицата между 55 и 64 години, която е около 25 процента от всичките тези над 7500 лица, които са се консултирали. Интересът на тези хора ние си обясняваме с това, че те биха се старали да си запазят работните места, защото ситуацията в България, в областта на икономиката се знае каква е. Или тези хора, които вече са на пазара на труда, чакащите, както и търсещите квалификация, виждат един нов шанс, с който могат да си намерят работа.”

Около 1200 души са онези, които ще имат възможност да получат документ за уменията си в рамките на проекта. Досега сертификат вече са получили единадесет души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11